Ga naar de inhoud
Gasexplosie

Huis volledig ingestort in Oldenzaal, twee mensen onder het puin vandaan gehaald

Er is niets meer over van het huis. Beeld © SPS Media

In Oldenzaal is een huis volledig ingestort door een gasexplosie. Er zijn twee slachtoffers onder het puin vandaan gehaald. Over hun toestand is nog niets bekend, zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Er ligt nog één persoon in de woning. "Materiaal om die te bevrijden is onderweg", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio tegen RTL Nieuws. "Er is contact met deze persoon, we kunnen met elkaar spreken."

Vermoedelijk explosie

Volgens plaatselijke media zijn er drie traumahelikopters opgeroepen. Politie en brandweer zijn met groot materieel aanwezig. De omgeving van de woning is afgezet. Er zijn ook STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening), die zijn uitgerust met speciaal gereedschap en materieel om de bouwconstructie te stabiliseren, zo laat de Veiligheidsregio weten via Twitter. Op die manier wordt er een 'redweg' gecreëerd voor de persoon die bekneld is geraakt onder het puin.

Volgens de brandweer waren er bij de woning werkzaamheden bezig voor een laadpaal. Daarbij is een gasleiding geraakt. Of die werkzaamheden in het huis, ernaast of op straat plaatsvonden, kon een woordvoerder niet zeggen. 

Ooggetuige Erik: 'Mijn bijna-buren, bizar'

Erik woont bijna naast het ingestorte huis: er zit één woning tussen. "Ik was aan het werk toen het gebeurde", vertelt hij. "Mijn buurjongen kwam me halen, toen ben ik meteen naar huis gegaan. Mijn zoon was nog thuis. Hij dacht dat er vuurwerk werd afgestoken."

Erik en zijn gezin zijn zich 'kapot geschrokken'. "En het ergste is dat er mensen binnen waren. Mijn bijna-buren. Bizar. Alleen de pui staat nog."

Op last van de brandweer moesten alle bewoners in de straat hun huis verlaten. Ook Erik en zijn zoon. "Alles staat vol met ambulances, politieauto’s, er was een helikopter." Inmiddels is Erik weer aan het werk, hij is schilder, al gaat het niet van harte. "Ik ben met mijn hoofd toch vooral daar, bij mijn buren en bij mijn straat. Ik ga straks ook weer even terug. Het is niet dat ik iets kan doen nu, maar toch."

Netbeheer Nederland laat weten dat per jaar in Nederland bij graafwerkzaamheden zo'n 20.000 keer schade aan gasleidingen en elektriciteitskabels wordt veroorzaakt. Het gevolg kan zijn dat een hele wijk een tijd zonder licht, televisie, internet of warm water zit of er zelfs gewonden vallen.