Grote impact

Waar het precies aan lag weet de NS niet: 'Maar de treinen gaan weer rijden'

03 april 2022 22:30 Aangepast: 04 april 2022 08:16
Een kaartje kopen had niet veel zin, want treinen reden niet. Beeld © ANP

Wat de exacte oorzaak was van de lange IT-storing van zondag in het IT-systeem van de spoorwegen, weet de NS niet. Maar de impact was groot. Vrijwel de hele dag reed er geen trein in ons land. Komende ochtend, belooft de NS, zal alles weer gewoon werken.

De ellende op het spoor begon zondag na het middaguur. In eerste instantie zou het tot 17.00 uur duren, dat werd 20.00 uur en uiteindelijk werd bekend dat er de hele dag geen treinen zouden rijden.

Vanochtend verwacht de NS treinen weer normaal volgens dienstregeling te kunnen laten rijden. "Maar ik snap dat de reiziger sceptisch is", zegt woordvoerder Tjalling Smit. "Toch verwachten we dat alles echt weer op orde is." Wel adviseert de NS reizigers de reisplanner goed te checken. 

'Helaas pindakaas' 

De reizigers ondergingen hun stremmingen gelaten, zo is in onderstaande video te zien:

Wat de precieze oorzaak was van de storing is niet duidelijk. De NS zegt in elk geval niet te zijn gehackt. "Het was een regulier IT-incident in het planningssysteem dat treinen, machinisten en conducteurs op de juiste plek moet krijgen", zegt Smit. Dit kan niet zonder de computer, verzekert hij, want daarvoor is het systeem te complex.

Compensatie melden

Dat ook de back-ups niet meer werkten, wordt samen met de leveranciers uitgezocht. Maar daar had de reiziger zondag niets meer aan. "Iedereen die denkt dat hij recht heeft op compensatie kan zich bij ons melden. We zullen het dan van geval tot geval bekijken", zegt woordvoerder Smit.

Hij wil ook nog zijn excuses aanbieden aan de reiziger. "We vinden dit natuurlijk ongelooflijk vervelend. We realiseren ons heel goed dat we een enorm beroep moesten doen op het begrip en zelfredzaamheid van de reiziger. Dat is niet wat onze reizigers van ons mogen verwachten en van ons gewend zijn. We gaan grondig onderzoek doen naar de oorzaak en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore