Ga naar de inhoud
Was net vrij

Willem Engel opnieuw aangehouden, hield zich niet aan voorwaarden

Willem Engel bij de politierechter in Den Haag. Beeld © ANP

Willem Engel, de voorman van actiegroep Viruswaarheid, is opnieuw aangehouden. Dat laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam weten. Engel zou zich niet hebben gehouden aan de opgelegde voorwaarden voor zijn vrijlating eerder deze week.

Na twee weken voorarrest mocht Engel afgelopen woensdag de cel weer verlaten. Hij zat daar vanwege de verdenking van opruiing. 

Engel mocht niet op sociale media

Maar aan die vrijheid waren wel voorwaarden verbonden. Engel mocht onder meer geen berichten op sociale media plaatsen. De rechtbank gaf eerder aan dat de Rotterdammer deze voorwaarde zelf aangedragen had op de zitting. Mocht Engel zich niet aan de voorwaarden houden, dan zou hij weer worden aangehouden.

En dat is nu dus gebeurd. Mogelijk omdat hij te zien zou zijn in een video op het YouTube-kanaal Café Weltschmerz. Hierin praat Engel onder meer over zijn arrestatie en de lopende rechtszaken tegen hem. Een woordvoerder van het OM kan niet bevestigen of de aanhouding verband houdt met de video.

Willem
Lees ook:
Willem Engel mogelijk toch actief op sociale media, OM 'heeft het gezien'

Engel zou vanmiddag een toespraak geven tijdens een coronaprotest in Nijmegen. Volgens jurist Jeroen Pols is hij op weg daarheen klemgereden op de snelweg en daarna aangehouden.

Engels partner Dorien heeft een video op Twitter geplaatst van de aanhouding.

Beelden van de aanhouding van Willem Engel

02:24

Engel wordt ervan verdacht een lange periode – tussen juni 2020 en december 2021 – 'opruiende coronagerelateerde berichten' te hebben geplaatst op sociale media. "Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet", zei het OM eerder. Het is nog niet duidelijk wanneer hij in deze zaak voor de rechter moet verschijnen.

Opruiing

Los hiervan moet hij op 13 juni naar de rechtbank voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag (op 10 oktober 2020) en opruiing via Facebook. Hij riep volgens het OM in een livestream op om agenten te arresteren door middel van een zogeheten burgerarrest.

Willem
Lees ook:
Willem Engel na twee weken voorarrest weer op vrije voeten