Ga naar de inhoud
Treinreis uitstellen

Grote storing bij NS: vandaag tot zeker 17:00 uur geen treinen

Archieffoto. Beeld © ANP

Slecht nieuws voor mensen die vandaag met de trein willen reizen. Door een technische storing zijn er 'grote problemen' bij de NS. Daardoor kunnen er minstens tot 17:00 uur vanmiddag geen treinen rijden, meldt het bedrijf. Er worden ook geen bussen ingezet.

De NS adviseert reizigers om hun reis uit te stellen of een andere reisoptie te zoeken. Het is niet mogelijk de reisplanner van de NS te gebruiken, en ook op de stations kan de NS 'geen enkele informatie geven'.

Volgens een woordvoerder gaat het om een storing in het systeem waarmee personeel en treinen gepland worden. "Met dat systeem weten we waar het personeel is en welke trein daar staan, maar dat hele systeem werkt nu niet."

"Normaal gebruiken we dit systeem om na een storing een nieuwe planning te maken, dat kan nu niet. Er wordt nu aan gewerkt om het op te lossen", zegt de woordvoerder.

Geen bussen

Er worden geen bussen ingezet, zegt de NS. "Daarvoor is de reizigersstroom te groot. De treinen die nu nog rijden stoppen op het eerstvolgende station, maar er is geen alternatief vervoer. We kunnen er nu niets anders van maken." Volgens de NS is er geen aanleiding om te denken dat het om een hack van het systeem zou gaan.

Hoeveel mensen er met de storing te maken hebben is lastig in te schatten, zegt de woordvoerder, maar er worden op een normale zondag zo'n half miljoen treinreizen gemaakt.

Regionale vervoerders rijden wel

Op de trajecten van de regionale vervoerders rijden de treinen wel, zegt de NS, maar ook voor die treinen kan geen actuele reisinformatie gegeven worden. Ook internationale treinen kunnen nog wel rijden.