Ga naar de inhoud
Tegen de voorwaarden?

Willem Engel mogelijk toch actief op sociale media, OM 'heeft het gezien'

Willem Engel Beeld © ANP

Actievoerder Willem Engel heeft mogelijk de voorwaarden geschonden waaronder hij na zijn arrestatie op vrije voeten kwam. Het voorarrest van de voorman van Viruswaarheid werd woensdag na twee weken geschorst. Daarbij hoorde de voorwaarde dat hij zich 'onthoudt van uitingen op sociale media'.

Gisteravond zond het YouTube-kanaal Café Weltschmerz een gesprek met Engel en jurist Jeroen Pols uit. Dat is ook nu nog op de website te zien. Hierin praat Engel onder meer over zijn arrestatie en de lopende rechtszaken tegen hem.

Mocht Engel inderdaad de voorwaarden van zijn schorsing hebben geschonden, dan wordt hij weer vastgezet. Het Openbaar Ministerie laat na berichtgeving vandaag in De Telegraaf weten 'het te hebben gezien'. Meer kan de woordvoerder er nu niet over zeggen.

Willem
Lees ook:
Willem Engel na twee weken voorarrest weer op vrije voeten

Engel wordt ervan verdacht een lange periode – tussen juni 2020 en december 2021 – 'opruiende coronagerelateerde berichten' te hebben geplaatst op sociale media. "Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet", zei het OM eerder. Het is nog niet duidelijk wanneer hij in deze zaak voor de rechter moet verschijnen.

Opruiing

Los hiervan moet hij op 13 juni naar de rechtbank voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag (op 10 oktober 2020) en opruiing via Facebook. Hij riep volgens het OM in een livestream op om agenten te arresteren door middel van een zogeheten burgerarrest.

Willem
Lees ook:
Willem Engel aangehouden voor opruiende berichten over corona