Ga naar de inhoud
Toch niet van leerling

Nieuwe Rembrandt ontdekt in museum in Berlijn

Beeld © ANP

In een Duits museum is een nieuw werk van Rembrandt ontdekt. Het schilderij 'landschap met en brug met zeven bogen' blijkt toch niet van een leerling van Rembrandt te zijn, maar van de meester zelf.

Het werk uit 1638 is al een kleine honderd jaar in het bezit in het Berlijnse museum Gemäldegalerie, dat het nu nog eens liet onderzoeken vanwege een aanstaande expositie.

Eerder gedevalueerd

Nóg eens inderdaad, want onderzoek in 1989 had het werk destijds juist gedevalueerd van een echte Rembrandt naar het werk van een leerling. Nu de onderzoekers betere technieken tot hun beschikking hebben, zijn ze het erover eens dat het wel degelijk door Rembrandt van Rijn zelf is geschilderd. 

Doorbraak:
Lees ook:
Doorbraak: schets onder verflagen toont opzet Rembrandts Nachtwacht

Het werk is daarmee plotsklaps flink in waarde gestegen naar meer dan tien miljoen euro, zeggen experts tegen de Britse krant The Guardian. Niet dat hiervoor geen waarde had: de leerling in kwestie is Govert Flinck, begonnen als leerling van Rembrandt, maar later uitgegroeid tot ook bepaald geen kleine jongen in het wereldje van 17e-eeuwse meesters.

Schilderijen van hem zijn in het verleden ook al voor vele miljoenen van eigenaar gewisseld.