Ga naar de inhoud
Andere stoffen nog onderzocht

Geen GHB in bloed van studenten die onwel werden tijdens après-ski

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In het bloed van drie van de Nederlandse studenten die tijdens de après-ski in het Franse Risoul onwel werden, is geen GHB gevonden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het bloedonderzoek. Wel hadden de studenten een grote hoeveelheid alcohol in hun lichaam.

Dat zegt het Openbaar Ministerie in Gap. Of er wel andere stoffen zoals cocaïne, cannabis of heroïne in het bloed zaten, moet nog blijken. Die onderzoeksresultaten volgen later. 

Meerdere studenten van studentenverenigingen uit Utrecht, Leiden, Maastricht, Leeuwarden en Nijmegen werden twee weken geleden op verschillende avonden onwel tijdens het uitgaan in de Franse wintersportplaats. Een deel van hen moest in het ziekenhuis worden opgenomen. 

Franse
Lees ook:
Franse politie start onderzoek naar onwel geworden Nederlandse studenten

Ze vertoonden vreemde symptomen zoals door de benen zakken, hevig trillen, heftige emotiewisselingen, geheugenverlies en paniekaanvallen. De studenten vermoeden dat er tijdens het stappen iets in hun drankje is gedaan.

Vier gevallen bekend

Bij het Franse parket zijn vier gevallen bekend van studenten die onwel werden tijdens het uitgaan in Risoul. Een meisje werd op 22 maart niet goed, zij is nagekeken in de ambulance maar wilde niet naar het ziekenhuis.

De volgende ochtend meldden zich drie studenten uit Rotterdam en Utrecht bij de politie. Zij deden aangifte van drogering, waarna hun bloed werd onderzocht. Nu blijkt dat er in ieder geval geen GHB in hun bloed zat, maar wel veel alcohol. 

Er is waarschijnlijk bij meerdere studenten bloedonderzoek gedaan, maar het Franse OM kan daar niets over zeggen omdat er bij hen maar drie aangiftes liggen. 

Studenten
Lees ook:
Studenten op wintersport mogelijk gedrogeerd: 'Extra alert na lockdowns'

Er werd al snel gedacht aan GHB, omdat daar in Risoul actief voor wordt gewaarschuwd. Ook dachten meerdere studenten zelf aan GHB, omdat de symptomen die de studenten kregen daarop wijzen.

Marije Blom, bestuurslid van de Leidse studentenvereniging Quintus, zegt dat bij een van hun leden in ieder geval 'iets' in het bloed is gevonden. "Zij kreeg in het ziekenhuis te horen dat er niet alleen alcohol in haar lichaam zat."

Welke stof dan wel, werd volgens Blom niet duidelijk. De bewuste student zou daar verder ook nog niets over hebben gehoord.

Reizen geannuleerd 

Na de gebeurtenissen besloot het Utrechtse Studenten Corps om alle wintersportactiviteiten abrupt af te breken. Studentenvereniging Quintus vertrok niet.

Volgens universitair weekblad Mare heeft een andere Leidse vereniging, Minerva, besloten helemaal niet meer naar Risoul af te reizen. Dat geldt ook voor studentenvereniging Carolus Magnus uit Nijmegen, schrijft De Gelderlander. Zij zouden vandaag vertrekken.