Ga naar de inhoud
'Zoveel vragen'

Schoonzoon doodgeschoten man McDonald's: 'Onze familie is kapotgemaakt'

De doodgeschoten Hüseyin (L) en Ali (R). Beeld © Eigen foto

"Ze gaan de deur uit en je ziet ze nooit meer terug. We zitten vol met vragen." Het zijn de woorden van Badr El Hamdouni, schoonzoon van de doodgeschoten Hüseyin Torunlar, gisteren in de McDonald's in Zwolle. Hüseyin werd samen met zijn broer Ali gedood, in een vol restaurant. "Onze familie is kapotgemaakt, ik herken mijn vrouw amper terug."

Badr zat gisteren met zijn vrouw in de auto toen hij op sociale media zag wat er was gebeurd in de McDonald's. In eerste instantie voor hem zeker geen aanleiding om te denken dat er iets met zijn familie aan de hand was. "Ik dacht, nu komt het wel dichtbij. Verder niks."

Criminele banden

Maar toen ze in een bericht lazen dat het ging om een oud-eigenaar van Grillroom Sahara, wist hij dat het mis was. Hij reed samen met andere familieleden naar de McDonald's. "We zijn nog steeds in shock. Hüseyin had vijf kinderen en twee kleinkinderen, Ali drie kinderen en vier kleinkinderen. Het is echt vreselijk."

Hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar hulp mocht niet meer baten. Op beelden is te zien dat de politie de omgeving rondom het restaurant heeft afgezet en onderzoek doet.

Schietincident bij McDonald's Zwolle eist twee levens

01:03
Ambulancemedewerkers haasten zich naar binnen, maar het kwam te laat.

Het ergste vindt de familie nog dat snel na het overlijden van zijn schoonvader en diens broer, er verhalen naar buiten kwamen over het criminele milieu, waarin Ali zich mogelijk zou hebben begeven. Ali zou volgens die verhalen veel schulden hebben, ook bij criminele contacten. 

Ali zou naar de McDonald's gelokt zijn. Dat broer Hüseyin ook zou overlijden bij de aanslag, zou gezien zijn als zogenoemd 'collateral damage'.

'Ali was twee weken In Nederland'

De familie doet de verhalen over het criminele milieu van Ali af als onzin. "Daar zijn wij zo van geschrokken", zegt Badr. "Het zijn de twee liefste mannen van de wereld."

'Jongste
Lees ook:
'Jongste broer was doelwit bij aanslag McDonald's, oudste was collateral damage'

"Hüseyin is maatschappelijk werker en staat voor iedereen klaar. Ali heeft veertig jaar in de horeca gewerkt en geniet nu van zijn pensioen in Turkije. Die was nu twee weken in Nederland om zijn familie te bezoeken. Niemand in de familie heeft ooit conflicten gezien. Hoezo criminele banden?"

De schoonzoon van Hüseyin vindt het ook bizar dat het incident juist in de McDonald's plaatsvond. "Ali is ooit in een McDonald's in Zwolle begonnen als manager."

'Weten niet in welke hoek we moeten zoeken'

Wat de familie wel beangstigt, is dat de actie in de McDonald's wel degelijk op zijn familie gemunt was. Althans zo lijkt het. "Ik leg de hand op mijn hart: wij weten echt niet in welke hoek we moeten zoeken."

De afgelopen dag was één grote shock. En door al dat nieuws over criminele banden is er al helemaal geen ruimte om normaal te rouwen. "We hebben twee familierechercheurs toegewezen gekregen. Wij staan achter het politie-onderzoek, maar zij laten ook niks los. We weten niets."

Uitvaart en rouwproces

De komende dagen is het vooral afwachten. Wachten totdat de politie klaar is met het onderzoek en de lichamen worden vrijgegeven. "Wij moeten alles regelen voor de uitvaart. Daarna zal het vast een stuk rustiger zijn en is er ruimte voor het rouwproces." 

Maar dan pas komt ook de pijn, weet Badr. "Want dan zijn de huizen ineens leeg..." 

Burgemeester
Lees ook:
Burgemeester Zwolle: 'Ik ben geschrokken van deze heftige gebeurtenis'

Een eerdere versie van dit artikel legde een relatie tussen een van de slachtoffers van de dubbele moord en Hüseyin Baybaşin, een Koerd die in 2002 in Nederland tot levenslang werd veroordeeld. Deze passage is verwijderd omdat die onvoldoende werd ondersteund in het beschikbare bronnenmateriaal.