Meer toezicht

In Nederland nu ruim half miljard aan Russische tegoeden bevroren, 'aanpak kan beter'

31 maart 2022 21:07 Aangepast: 31 maart 2022 21:26
De Zuidas in Amsterdam, waar veel advocatenkantoren en banken zitten. Beeld © ANP

In Nederland is voor bijna 516 miljoen euro aan Russische tegoeden en contracten bevroren. De meeste meldingen kwamen bij banken en trustkantoren vandaan. Ook zijn er transacties tegengehouden van bij elkaar bijna 155 miljoen euro.

Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van de bewindspersonen die erover gaan. Ruim een week geleden stond de teller nog op ruim 400 miljoen euro. Maar een land als België heeft intussen voor zo'n 10 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren.

'Ongekende reikwijdte'

De Nederlandse aanpak kan beter, geeft het kabinet toe. De afgelopen tijd 'is gebleken dat uitvoering en toezicht op een aantal deelterreinen van het sanctiepakket beter kunnen', zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Dit ligt volgens de bewindsman aan de snelheid waarmee de sancties tegen Rusland zijn ingevoerd en aan de 'ongekende reikwijdte' van het pakket.

Om de uitvoering van sancties en het toezicht daarop te bevorderen, moeten er specifieke maatregelen komen, staat in de Kamerbrief. Daarvoor worden verschillende ministeries en instanties ingeschakeld.

Volgende week komt er een regeling om Russisch vastgoed te bevriezen. Het Kadaster is de aangewezen instantie die moet bijhouden welke eigendommen toebehoren aan personen of bedrijven op de sanctielijst. Die kunnen dan niet worden doorverkocht. 

Van de ruim 500 miljoen euro komt het grootste deel van banken: die bevroren voor ruim 283 miljoen euro aan tegoeden en contracten en hielden ook nog eens voor ruim 154 miljoen euro aan transacties tegen. Trustkantoren bevroren voor ruim 227 miljoen euro aan tegoeden en contracten.

Superjachten

Er zijn vijf superjachten in aanbouw voor Russische afnemers. Omdat ze nog niet kunnen worden afgeleverd, is er geen reden om ze in beslag te nemen, zegt het kabinet. In de havens van ons land liggen geen jachten van Russen die op de sanctielijst staan.

Ook staan er geen vliegtuigen van Russische oligarchen in Nederland. Wel staat één vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot vast op de luchthaven Schiphol. Het toestel krijgt geen toestemming van het ministerie van Infrastructuur om naar Rusland te vertrekken.

Wat zijn trustkantoren?

Trustbedrijven verlenen diensten aan andere bedrijven. Ze zetten bijvoorbeeld juridische structuren op met dochterondernemingen en leveren daarvoor vaak ook bestuurders. Ook kunnen ze onder meer de administratie en belastingaangiftes voor die vennootschappen doen.

De keerzijde is dat een web aan ondernemingen kan ontstaan waarvan onduidelijk is voor de buitenwereld wie daar uiteindelijk achter schuilgaat. Daarom maken bedrijven en personen die pottenkijkers liever buiten de deur houden graag gebruik van de diensten van trustkantoren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland bevriest bijna 400 miljoen euro aan Russische tegoeden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore