Slachtoffers 57 en 62 jaar

'Jongste broer was doelwit bij aanslag McDonald's, oudste was collateral damage'

31 maart 2022 16:15 Aangepast: 14 april 2022 18:43
Politie onderzoekt de plek waar een dag eerder twee mannen (57 en 62 jaar) om het leven zijn gekomen bij een schietpartij in de McDonalds. Beeld © ANP

De man die gisteravond in een volle McDonald's twee broers doodschoot, had het waarschijnlijk voorzien op één van de twee mannen. Volgens verschillende media was de 57-jarige Ali Torunlar het eigenlijke doelwit. Dat ook zijn broer om het leven kwam, kan gezien worden als 'collateral damage', bijkomende schade.

Dat zeggen bronnen binnen de Alevitische geloofsgemeenschap, waar de broers onderdeel van waren, tegen de regionale zender RTV Oost. Deze bronnen zeggen dat de oudste broer 'gruwelijk' is meegesleept in de sores van zijn jongere broer.

Deze jongere broer zou veel schulden hebben, 'niet alleen bij overheidsinstanties, maar ook bij criminele contacten', zo citeert RTV Oost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medewerkers McDonald's Zwolle 'diep aangeslagen' na schietpartij

De oudere broer, de 62-jarige Hüseyin, zou daar helemaal buiten staan. Dat was een 'gouden vent' die 'voor alles en iedereen' klaarstond. 

Man in een lange jas

De mannen, Zwolse horecaondernemers, werden gisteren vermoord in een McDonald's in Zwolle-Noord. Een ooggetuige vertelde tegen de regionale krant De Stentor hoe hij zag dat een man in een lange jas eten bestelde, vervolgens met zijn dienblad naar een tafeltje liep waar twee mannen zaten en uit het niets op hen begon te schieten. 

Op het moment van de schietpartij waren veel klanten, onder wie ook kinderen, aanwezig in de zaak. Vanochtend werd bekend dat de politie een 32-jarige man heeft aangehouden in verband met de schietpartij. Hij meldde zich gisteravond al op het politiebureau.

De familie van de broers heeft geen idee waarom ze zijn omgebracht, zegt de advocaat van de familie tegen ANP. "De familie snapt dat de gebeurtenis in de samenleving veel onrust veroorzaakt en dat mensen willen weten waarom het is gebeurd. Ook de familie tast in het duister", aldus de verklaring van de nabestaanden.

De familie Torunlar roept de media op hen met rust te laten, stelt hun raadsman Alwin Maarsingh. De nabestaanden verzoeken ook om gepaste afstand en privacy omdat ze behoefte hebben met elkaar het verdriet te delen.

Een eerdere versie van dit artikel legde een relatie tussen een van de slachtoffers van de dubbele moord en Hüseyin Baybaşin, een Koerd die in 2002 in Nederland tot levenslang werd veroordeeld. Deze passage is verwijderd omdat die onvoldoende werd ondersteund in het beschikbare bronnenmateriaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore