Ga naar de inhoud
Vanaf morgen

Tankstations zetten zich schrap voor drukte door goedkopere benzine

In België was het eerder deze maand al flink druk na een accijnsverlaging. Beeld © ANP

Tanken wordt vanaf morgen een stuk goedkoper, en dus verwachten tankstations topdrukte. De stations zetten extra personeel in, en zorgen dat hun voorraadtanks vannacht helemaal vol komen te zitten. De accijnzen op brandstof worden morgen verlaagd.

Door de accijnsverlaging kost een liter benzine vanaf morgen 17 cent minder, voor diesel is de verlaging 11 cent per liter. "Op een volle tank brandstof scheelt dat al snel tien euro", zegt Ewout Klok, voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations.

Veel mensen wachten daarom even af met het volgooien van hun tank. Klok verkocht gisteren bij zijn eigen tankstation 15 procent minder dan een dag eerder. "Dat zal vandaag niet heel anders zijn", zegt de pomphouder.

Na middernacht snel vullen

De afgelopen weken is de prijs van brandstof flink gestegen door de oorlog in Oekraïne. De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 staat vandaag op 2,46 euro. Om burgers tegemoet te komen, besloot het kabinet onlangs met spoed de accijnzen op brandstof in Nederland te verlagen. 

In België werden de accijnzen al eerder deze maand verlaagd, waardoor Nederlanders massaal over de grens gingen tanken. Dat zie je in deze video:

Nederlanders in de rij bij Belgische pomp: 'Ik heb speciaal gewacht'

02:00
Een volle tank was in België tientallen euro's goedkoper.

In Nederland verwachten de pomphouders morgen dus ook flinke drukte. Pomphouders willen vandaag met een zo klein mogelijke voorraad eindigen, zodat zij niet de brandstof die zij nog met een hogere accijns inkochten, voor minder hoeven te verkopen.

Gezien de verwachte drukte willen zij zo snel mogelijk na middernacht wel hun tanks helemaal vol hebben. "Het wordt vannacht een logistiek dingetje dat al die tankstations bevoorraad moeten worden, maar dat gaat wel goed", verwacht Klok.

Extra personeel wordt ingezet om het verkeer te regelen zodat er 'geen lange wachttijden zijn door mensen die onnodig op de plek blijven staan'.

Van
Lees ook:
Van benzine naar lpg: loont het om je auto om te bouwen?