Ga naar de inhoud
22 uur per dag op kamer

Meisje (15) mag gesloten jeugdzorginstelling verlaten na slechte behandeling

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een 15-jarig meisje mag een gesloten jeugdzorginstelling verlaten omdat ze niet goed wordt behandeld. Al meer dan een jaar zit ze 22 uur per dag op haar kamer en krijgt ze geen behandeling, met uitzondering van medicatie.

Het gerechtshof in Leeuwarden noemt het een 'inhumane situatie' en bepaalde vandaag dat ze mag gaan. Over haar gedrag bestaan volgens het hof al jaren grote zorgen. Er is sprake van een 'heel angstig meisje' dat dingen ziet en hoort die er niet zijn.

Verbaal en fysiek agressief

Vanuit die angst, zo schetst het hof, ontstaat agressie. "In al die tijd is het de professionals niet gelukt om haar in voldoende mate positief te keren." Er waren meerdere incidenten waarbij ze verbaal en fysiek agressief was. Zo zijn meerdere groepsgenoten en begeleiders aangevallen.

Gesloten
Lees ook:
Gesloten jeugdzorg: 'Ik kan nog steeds niet tegen het geluid van een sleutelbos'

Het meisje zit nu ruim een jaar op een afdeling die eigenlijk bedoeld is voor zeer korte observatie en stabilisatie van jongeren met een acuut veiligheidsrisico. De jeugdzorginstelling kan haar niet verder helpen en ze wacht nog steeds op een andere plek. "Tot op heden is geen passende behandelplek voor haar gevonden", zegt het hof.

Veel alleen, geen onderwijs

In het arrest van het hof staat dat ze vele uren alleen doorbrengt en nauwelijks onderwijs krijgt. Ook krijgt het meisje geen basiszorg, zoals een bezoek aan de tandarts of orthodontist.

"Het hof vindt dit een inhumane situatie." De kinderrechter verleende eerder opnieuw een machtiging tot plaatsing in een gesloten instelling. Het meisje is daartegen in beroep gegaan.

De voor haar verantwoordelijke gezinsvoogd moet op korte termijn een passende vervolgplek voor het meisje vinden, heeft het hof besloten.

Bekijk ook: 'Kinderen opsluiten zou strafbaar moeten zijn'

04:51