Ga naar de inhoud
Geen berichten op sociale media

Willem Engel na twee weken voorarrest weer op vrije voeten

Willem Engel bij de politierechter in Den Haag. Beeld © ANP

Willem Engel is weer een vrij man. Na twee weken voorarrest mag hij vanmiddag de cel verlaten, besloot de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam vandaag. De 45-jarige voorman van Viruswaarheid zat sinds woensdag 16 maart vast voor opruiing.

Aan die vrijheid zijn wel voorwaarden verbonden. Engel mag onder meer geen berichten op sociale media plaatsen. Volgens de rechtbank heeft de Rotterdammer deze voorwaarde zelf aangedragen op de zitting. Mocht Engel zich niet aan de voorwaarden houden, dan wordt hij weer vastgezet.

De voorman van de actiegroep werd twee weken geleden opgepakt, omdat hij anderhalf jaar lang 'opruiende coronagerelateerde berichten' zou hebben geplaatst op sociale media.

OM
Lees ook:
OM start onderzoek na massale aangifte tegen Willem Engel

"Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet", zei het Openbaar Ministerie (OM) eerder.

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam.

Ze vinden dat Engel zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in.

De datum van de inhoudelijke behandeling van de zaak is nog niet bekend.

Andere zaak

Engel stond vandaag ook voor de politierechter in een andere zaak. De Rotterdammer zou een bevel van de politie hebben genegeerd tijdens een demonstratie in Den Haag op 10 oktober 2020. Daarnaast wordt hij in deze zaak eveneens aangeklaagd voor opruiing via Facebook.

Tientallen mensen waren naar de rechtbank in Den Haag gekomen om Engel te steunen. Een aantal van hen had op verzoek van Viruswaarheid witte rozen meegenomen.

Toen Willem Engel de rechtbank binnenkwam, klonk een daverend applaus en werd er gefloten. De belangstelling was zo groot dat de rechtbank een videozaal inrichtte voor het publiek.

De politierechter gaat de zaak niet inhoudelijk behandelen, maar doorverwijzen naar een meervoudige kamer met drie rechters.

Twitter
Lees ook:
Twitter schorst account van Willem Engel: 'Regels geschonden'