Ga naar de inhoud
Goed nieuws

Onderzoekers vinden manier om hittebestendig koraal op te sporen

Door opwarming van de aarde verbleekt het koraal in het Great Barrier Reef. Beeld © EPA

Onderzoekers in Australië hebben een manier gevonden om koraalsoorten op te sporen die beter tegen warmte kunnen. Te warm zeewater zorgt er namelijk voor dat veel koraal afsterft. Al jaren gaat het heel slecht met koraalriffen over heel de wereld. Met deze hittebestendige soorten zouden de riffen beter beschermd kunnen worden tegen temperatuurstijging.

Anders dan de buitenkant doet vermoeden is koraal eigenlijk een diertje. Heel simpel gezegd is koraal een diertje met een plantje binnenin. Die plantencellen (eencellige algen) kunnen met behulp van licht suikers aanmaken. Daar groeit het koraal van.

Wit kalkskelet

Als het zeewater te warm wordt, dan stoot het koraal die algen af. Het gevolg is dat het koraal te weinig voedsel binnenkrijgt en langzaam afsterft. Alleen een wit kalkskelet blijft over. En omdat dit vaak op grote schaal gebeurt, wordt dit ook wel coral bleaching (gebleekt koraal) genoemd. 

Nederland
Lees ook:
Nederland loopt voorop in het kweken en exporteren van tropisch koraal

Ronald Osinga, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit legt uit dat het op dit moment echt niet goed gaat met koraalriffen. Veel koraal sterft nu al af. "En zelfs als we de opwarming van de aarde binnen die 1,5 graad houden, zal er alsnog een hoop koraal verloren gaan in de komende jaren". 

Goed nieuws

Toch blijkt er van zijn Australische collega's hoopvol nieuws te komen. Een team onderzoekers heeft een model weten te ontwikkelen waarmee ze koraalsoorten kunnen opsporen die beter tegen de warmte kunnen. 

"Op basis hiervan kun je voorspellen waar bepaalde oude koraalsoorten leven die van zichzelf resistenter zijn tegen de warmte. Larven daarvan krijgen automatisch die eigenschappen mee. Als je die vangt en op andere plekken weer uitzet, kun je riffen weer meer herstellen." 

Met
Lees ook:
Met deze app help je verbleekt koraal op te sporen

Toch plaatsen deskundigen nog een kleine kanttekening bij het goede nieuws. Het lastige van modellen is dat er altijd een kans bestaat dat het in de praktijk toch anders uitpakt. 

Osinga: "Hoe dan ook toont dit onderzoek wel aan dat door die temperatuurstijging niet alles meteen verloren gaat. De komende vijftig jaar zullen de koraalriffen het nog zwaar krijgen, maar uiteindelijk zullen er dus altijd soorten gaan overleven." 

Bekijk ook: Zo groot als Empire State Building: enorm koraalrif ontdekt

00:59
In het Groot Barrièrerif voor de oostkust van Australië werd in 2020 een enorm koraalrif ontdekt. Het vrijstaande stuk rif is maar liefst 500 meter hoog en 1500 meter breed.