Geen 1 aprilgrap

Morgenmiddag code geel vanwege gladheid door sneeuw

30 maart 2022 10:09 Aangepast: 30 maart 2022 15:23
Vooral het wegverkeer kan hinder ondervinden van de gladheid, waarschuwt het KNMI. Beeld © Peter Hilz

Het klinkt haast ongelofelijk, maar toch is het echt waar. Morgen en overmorgen gaat het flink sneeuwen, zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. Vanwege sneeuw en gladheid heeft het KNMI voor morgenmiddag code geel afgekondigd voor het hele land met uitzondering van Limburg. Eerder was er nog sprake van code oranje.

"Er is een foutje gemaakt bij de weerkamer", laat een woordvoerder van het KNMI weten. "Er is per ongeluk code oranje verstuurd, waar dat code geel had moeten zijn. Het is een vervelend foutje, we hebben het zo snel mogelijk rechtgezet."

Het zachte lenteweer van de afgelopen weken is de komende dagen even ver te zoeken. Morgen ontstaat er een lagedrukgebied boven het noordwesten van Duitsland, waar ook ons land mee te maken krijgt. Vrijdagochtend 1 april verandert ons land naar verwachting in een wit winterwonderland en dat is geen grap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kosten voor boeren stijgen hard, droogte nieuwe tegenvaller

"Over hoe het precies gaat verlopen, bestaat nog wat onzekerheid", zegt Middendorp. "De huidige verwachting is dat we morgen nog redelijk droog beginnen. Als er al neerslag valt, is dat in eerste instantie regen."

In de loop van de dag verandert die neerslag langzaam maar zeker in natte sneeuw. "De vraag is nog hoe lang die sneeuw blijft liggen, want er zit intussen best veel warmte in de bodem na de warme dagen van afgelopen tijd." Middendorp verwacht dat de sneeuw morgenmiddag als eerste in Groningen blijft liggen, 's avonds is het midden van het land aan de beurt. In de nacht naar vrijdag groeit het sneeuwdek in het hele land steeds verder aan.

Volg hier de actuele temperatuur:

Vrijdagochtend vroeg zal er 'op heel veel plaatsen' een sneeuwdek liggen van lokaal meer dan 5 centimeter. Aan de westkust is de kans op sneeuw een stuk kleiner. "Hoe zich dat precies gaat ontwikkelen, zullen we in de komende 24 uur moeten monitoren. Het is wel een spannende weersituatie."

Door de harde noordoostenwind tot windkracht 7 voelt het morgen koud aan. De maximumtemperatuur bedraagt maar 6 graden. "In Groningen mogen ze blij zijn als de temperatuur boven het vriespunt uitkomt", zegt Middendorp. "Een winterjas en sjaal zijn geen overbodige luxe."

Op de sneeuwradar is vooralsnog weinig te zien:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore