Ga naar de inhoud
50 à 60 miljard kuub

VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee

Een boorplatform voor de kust van Ameland, ter illustratie. Beeld © ANP

De VVD wil dat er in de Noordzee versneld naar gas geboord gaat worden. Er is zeker zo'n 50 à 60 miljard kubieke meter gas te vinden, maar door trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er gas gewonnen wordt. De reden voor de haast? "Wij willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin."

Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen RTL Nieuws. Met de huidige prijzen is het gas dat in de Noordzee gevonden is goed voor zo'n 50 tot 60 miljard euro, maar dan moet het uiteraard nog wel uit de grond gehaald worden.

Britten zijn sneller

Daar zit wat betreft Van Wijngaarden precies het probleem. In Nederland duurt het vijf tot zes jaar om de vergunningen rond te krijgen. Volgens hem 'laten de Britten zien dat het veel sneller kan': zij keurden de vergunningen voor gasboringen na zo'n twee jaar goed.

Canada
Lees ook:
Canada kan sneller gas gaan leveren aan Europa

Volgens Van Wijngaarden betekent dit niet dat de goedkeuring van de vergunningen in Groot-Brittannië onzorgvuldiger verloopt. "Het hele ingewikkelde ambtelijke proces om een vergunning te krijgen moet gewoon sneller plaatsvinden", zegt Van Wijngaarden over de Nederlandse vergunningsprocedure. 

'Meer mensen vrijmaken'

De verantwoordelijke staatssecretaris, Hans Vijlbrief (Mijnbouw), moet gewoon meer mensen vrijmaken om de vergunningsaanvragen te beoordelen, stelt het VVD-Kamerlid. 

Of het VVD plan doorgaat moet vandaag blijken. Volgens ingewijden zou Vijlbrief er wel voor voelen. Bovendien staat in het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en CU dat het kabinet de gaswinning in de Noordzee steunt. 

Bekijk ook: boycot van Russisch gas is juist beter voor onze economie

03:24
Een totale boycot van olie en gas uit Rusland is veel minder schadelijk voor onze economie dan we denken, stellen economen. Het is zelfs een betere optie dan doorgaan met importeren. RTL Z zocht uit hoe dat zit.