Ga naar de inhoud
Beregenen veel duurder

Kosten voor boeren stijgen hard, droogte nieuwe tegenvaller

Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

De kosten van kunstmest zijn met 75 procent gestegen, energie is voor iedereen in Nederland veel duurder geworden en ook het veevoer is flink aan de prijs deze dagen. De reden laat zich raden: oorlog in Oekraïne. Maar dat is niet het enige dat de boeren in de portemonnee raakt.

Het is namelijk al een tijd geleden dat we in Nederland een fikse bui op onze kop hebben gekregen. In deze hele maand viel er tot nu toe gemiddeld slechts 4,7 millimeter, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. 

Soms wel 2500 liter diesel per jaar

Om even duidelijk te krijgen hoe weinig dat is: de droogste maart ooit is die van 1929. Toen viel er 9,5 millimeter. Record op komst dus? "Nou, dat lijkt onwaarschijnlijk, want op 31 maart krijgen we een behoorlijke portie (natte) sneeuw! Dan kan in totaal wel 20 millimeter regen of sneeuw vallen", zegt Middendorp.

Maar niet alleen in Nederland is het droog, zo zie je in onderstaand bericht van Buienradar:

Record of nét geen record, droog is het. En dat betekent dat boeren die graag willen dat hun gewassen in de lente beginnen te groeien, moeten beregenen. Het water daarvoor komt vaak uit de grond of het is oppervlaktewater, maar het systeem dat ervoor nodig is, draait vaak op diesel. Dat betekent betalen. En flink ook.

Stroom bespaart

De Wageningen Universiteit deed in 2020 een onderzoek in het noorden en zuiden van ons land. Daaruit bleek dat 95 tot 98 procent van de akkerbouwers een door diesel aangedreven beregeningshaspel gebruikt en dat er per bedrijf 1000 tot 2500 liter diesel wordt gebruikt. 

Wat
Lees ook:
Wat is de invloed van de oorlog in Oekraïne op de klimaatcrisis? Vier vragen

2500 liter. De huidige adviesprijs van diesel ligt rond de 2.30 per liter. 2500 liter maal 2.30 euro: 5750 euro per jaar dus voor de grootverbruiker. Zouden de boeren met stroom gaan sproeien, dan zou dat flink schelen. "In het noorden tussen de 3180 en 4209 euro en in het zuiden tussen de 1257 en 2423 per jaar", is te lezen in het onderzoek. Maar ook stroom is natuurlijk duurder geworden.

LTO: 'Ondernemers kunnen nu alsnog omvallen'

Daar hebben we nu niet veel aan. Er zullen wellicht wat bedrijven zijn overgestapt naar elektrisch, er zijn er nog genoeg die op diesel functioneren. De prijzen voor boeren lopen dus flink op, maar die kunnen amper worden doorberekend aan 'de volgende schakel in de keten', schrijft LTO Nederland in een persbericht.

Dat lukt slechts in één van de vier gevallen, zegt LTO. "We roepen onze partners op hun verantwoordelijkheid te nemen. De prijs die de boer of tuinder krijgt moet worden geïndexeerd aan de nieuwe realiteit van extreem gestegen grondstofprijzen", laat LTO weten. "Nu boeren en tuinders worden geconfronteerd met hoge extra kosten kunnen veel ondernemers na een pandemie van twee jaar alsnog omvallen."

Beetje meer regen

Of dat gaat gebeuren valt te bezien, maar een klein beetje hulp uit de lucht komt er wel. "In het weekend valt er wel een enkel buitje, en volgende week kan het best weleens wat natter gaan worden. April gaat in ieder geval wisselvalliger van start dan maart", zegt meteoroloog Middendorp.

Bekijk ook: extreme droogte zorgde eind januari in Kenia voor vele dode dieren

02:05
Dit zijn beelden uit januari, maar ook nu is het weer erg droog in Oost-Afrika.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore