Ga naar de inhoud
Preventieve aanpak

Problemen bij jongeren blijven groeien: 'Bij mij kwam het door de scheiding'

Joy Siem (21). Beeld © Eigen foto

Eén op de vier jongeren worstelt met psychische problemen. Eén op de zeven heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. Grote groepen dus die vaak niet weten wat ze met zichzelf aan moeten. Joy Siem (21) was een van hen, maar pakte haar probleem met beide handen beet.

"Als mensen met mij begonnen te praten, kreeg ik paniekaanvallen, angsten", vertelt Joy tegen RTL Nieuws. "Ook was ik erg ingetogen, verlegen, communicatief niet sterk en had ik er veel moeite mee mijn gedachten te verwoorden en mezelf te uiten. Ik heb het nu nog weleens, maar veel minder dan vroeger."

De hel

Joy denkt zelf dat de problemen zijn ontstaan na de scheiding van haar ouders. Ze was zes toen haar moeder het huis verliet; ze had tot haar twaalfde geen contact meer. Het gevolg was dat Joy alleen bij haar vader woonde, en omdat hij werkte, moest zij elke dag naar de buitenschoolse opvang. Daar kon ze moeilijk aarden. Joy: "Ik vond het de hel." 

Wel
Lees ook:
Wel of niet op jeugdzorg bezuinigen? 'Ik heb nog geen pasklaar antwoord'

Op haar zestiende begon Joy te merken dat ze misschien wel een probleem had waar ze iets aan moest doen. Maar wat dan? En hoe? Op haar 19de zei Joy's ex-vriendin dat ze eens bij Quardin - een jongerencentrum in Rotterdam - moest gaan kijken.

Muziek hielp Joy erbovenop

"Ik ben haar ontzettend dankbaar dat ze me toen gepusht heeft daarheen te gaan", zegt Joy nu over die tijd. "Anders was ik niet de persoon geweest die ik ben vandaag."

Bij Quardin ging Joy aan de slag met muziek, samen met jongeren die ook in de knoop zaten met zichzelf. "Er komen jongeren die het thuis moeilijk hebben omdat hun ouders weinig inkomen hebben, jongeren die van gender willen veranderen, jongeren die al vroeg een ouderlijke taak in huis hebben. Van alles eigenlijk."

'Quardin is het voorbeeld wat we voor ogen hebben'

Om de psychische problemen bij jongeren beter aan te kunnen pakken, start vanaf vandaag stichting MIND Us, voor jongeren tussen de 12 en 27 jaar. De bedoeling: "Bestaande initiatieven verder helpen." Initiatieven zoals Quardin dus.

"We willen niet dat alle jongeren straks GGZ-zorg nodig hebben. Dat is niet haalbaar en niet wenselijk", zegt Marielle van den Berg, woordvoerder van MIND. "We richten ons op preventie en mensen met beginnende klachten."

Want nu is het beeld toch nog vaak dat de programma's en trainingen niet voldoen, zegt Van den Berg. "Daardoor volgen ze de trainingen niet en worden de klachten dan alleen maar erger. Dan zijn de klachten zo groot dat je naar de GGZ moet."

Meeste
Lees ook:
Meeste uitkeringen arbeidsongeschiktheid door psychische klachten

Ook op de scholen ligt een taak, het moet makkelijker worden om een jongere door te verwijzen. "Als iemand eenzaam is, moet een docent of decaan eerder doorverwijzen. Mind Us moet ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk jongeren worden bereikt om initiatieven zoals Quardin bekendheid te geven. Want Quardin is het voorbeeld dat we voor ogen hebben."

Praten met gelijkgestemden

Joy startte bij Quardin met de zogenoemde 'music academy'. Ze leerde onder de mensen te komen, haar mening te delen, en zelfs om op te treden en voor een camera te staan. "Muziek was altijd al een uitlaatklep van me. Dat heeft geholpen."

Máxima lanceert stichting en wordt erevoorzitter

Koningin Máxima lanceert vandaag stichting MIND Us. De stichting zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Máxima wordt erevoorzitter van de stichting.

De stichting is een onderdeel van MIND, een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland en een stem geeft aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten en hun naasten.

Onderdeel van MIND is ook MIND Young, een platform voor jongeren waarbinnen ook projecten en campagnes worden geïnitieerd zoals #Openup en TIME OUT.

Bron: MIND

Maar het is niet alleen muziek maken. Er wordt ook gesproken. "In een groep, met mensen die hetzelfde meemaken."

Joy ging actief aan de slag met haar problemen, start binnenkort zelfs met een eigen cursus en ze begeleidt nu een jongen van 16 jaar oud. "Maar er zijn ook genoeg jongeren die dat niet doen. Of die misschien niet eens weten dat ze een probleem hebben."

Jongeren
Lees ook:
Jongeren over de versoepelingen: 'Ik besef nu dat twee jaar van mijn leven weg is'

Waaraan merk je nou dat je misschien wel hulp nodig hebt?

Volgens Joy kunnen dat ook kleine dingen zijn. "Ik merk nu soms dat ik dan heel lang in bed lig met de lamellen dicht. Of dat ik niet eet. Dan heb ik echt weer even een push nodig."

'We weten allemaal wat er gebeurt als de emmer overloopt'

Die push krijgt ze soms van haar vader, maar ook vaak bij vrienden die ze kent van Quardin. Sara is haar vriendin waar ze altijd terecht kan. "Als er dan minder goede dingen zijn gebeurd, hebben we het erover."

En dat praten, dat helpt. Joy roept andere jongeren met problemen op om dat ook te doen. "Niet geschoten is altijd mis. Het is goed om te praten. Als je dat niet doet, loopt de emmer over. En we weten allemaal wat er dan gebeurt."

Bekijk ook: Burn-out: het kan ook jou overkomen

01:41
Hoe krijg je een burn-out, en hoe kom je er vanaf?