Daling 29 procent

Aantal coronagevallen daalt naar niveau van vóór omikrongolf

29 maart 2022 15:39 Aangepast: 29 maart 2022 19:35
Mensen lopen zonder mondkapje op het Centraal Station in Amsterdam. Beeld © ANP

Bijna een week geleden werden alle coronamaatregelen afgeschaft, en dat heeft nog niet tot een stijging in het aantal besmettingen geleid. Integendeel: het aantal positieve coronatests daalt verder. Afgelopen week werden 222.366 positieve tests geregistreerd bij het RIVM, 29 procent minder dan een week eerder.

Daarmee komt het aantal besmettingen uit op het laagste niveau sinds het begin van dit jaar, toen de omikrongolf op gang begon te komen.

Vorige week waren er meer dan 313.000 positieve tests en de week daarvoor meer dan 400.000.

Reproductiegetal daalt

Uit de cijfers blijkt ook dat steeds minder mensen zich laten testen. De GGD's voerden vorige week ruim 331.000 coronatests uit, tegen bijna 453.000 een week eerder. De week daarvoor waren het er ruim 625.000.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste coronamaatregelen verdwijnen morgen, ziekenhuiscijfers stabiliseren

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, gaat ook verder omlaag. Het staat nu op 0,82. Dat betekent dat een groep van honderd mensen met corona gemiddeld 82 anderen besmet. Zij dragen het virus over aan 67 mensen, die vervolgens 55 anderen aansteken. Bij elke stap wordt de groep mensen die besmet raken kleiner.

Ziekenhuisbezetting

In totaal werden afgelopen week 1471 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. Dat is bijna 20 procent minder dan een week eerder, toen er nog 1825 mensen met corona werden opgenomen. 1195 van de 1471 mensen werden ook daadwerkelijk opgenomen vanwege de gevolgen van een coronabesmetting.

Van de 1195 belandden 118 op de ic, en bij 92 van hen was corona de oorzaak. Dat is een afname ten opzichte van een week eerder. Toen werden 129 mensen met corona opgenomen op de ic. 

Laagste aantal op ic's

Het aantal patiënten met corona op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is gedaald tot het laagste niveau sinds 24 juli vorig jaar, valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 

Op de ic's liggen nu nog 123 patiënten met corona. Op de verpleegafdelingen worden 1933 mensen met corona verzorgd. Daarmee liggen er in totaal 2056 mensen met corona in de ziekenhuizen. Dit aantal schommelt al ruim een week rond de 2000.

Een deel van de patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is aanvankelijk om een andere reden opgenomen. Na het doen van een coronatest blijkt dan toevallig dat ze ook positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege corona zijn opgenomen.

In totaal overleden er afgelopen week 104 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat aantal ligt hoger dan een week eerder, toen 95 mensen aan het virus bezweken. 

Blijf testen

Niet veranderd is het advies om thuis te blijven bij klachten. Doe een zelftest en als die positief is, dan wordt geadviseerd een afspraak te maken bij de GGD voor een officiële test. "Ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten heeft", meldt de overheid.

Het is niet meer nodig jezelf te testen als je geen klachten hebt. Dus leerlingen, studenten en onderwijspersoneel hoeven niet meer twee keer per week preventief te testen voordat ze naar school gaan.

Toch blijft testen belangrijk, zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC. "Het is één van de relatief eenvoudige manieren om zicht op het virus te houden en ook om zelf iets te kunnen doen, bijvoorbeeld als je op bezoek gaat bij oudere mensen. Daar blijken de zelftesten ook prima voor. Je ziet ook dat het massaal gebeurt. Dat vind ik een goede maatregel om erin te houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De maatregelen zijn afgeschaft, is corona dan nu voorbij?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore