Ga naar de inhoud
26.500 woningen tekort

Tijdelijke woonplekken Oekraïners zouden straks kamernood studenten kunnen verlichten

Een groep Oekraïense vluchtelingen begin maart in Groningen. De vluchtelingen worden opgevangen in een studentenflat in de wijk Selwerd. Beeld © ANP

De kantoorpanden en andere leegstaande gebouwen die nu worden omgebouwd tot tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen kunnen in de toekomst ook worden gebruikt voor studentenhuisvesting, zegt kenniscentrum Kences. "We zien dit als een kans", zegt directeur Jolan de Bie.

Volgens de organisatie is er momenteel een tekort van 26.500 woningen voor studenten en dat aantal loopt de komende jaren verder op. Kences roept al langer op leegstaand vastgoed om te bouwen tot woonruimte voor studenten.

"Normaal duurt het vergunningentraject veel langer", legt De Bie uit. "Nu, tijdens deze vluchtelingencrisis, kan het wel."

Gevluchte
Lees ook:
Gevluchte Oekraïners opvangen in huis: eerst denken, dan doen

Ze begrijpt dat de oorlogssituatie dingen mogelijk maakt die normaal gesproken niet lukken. "Ik probeer het van de positieve kant te zien. Als de vluchtelingen op een gegeven moment weer weg zijn, kunnen mogelijk studenten in de woningen, al is het maar tijdelijk."

Zowel Kences als de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) weet niet of studenten die bijvoorbeeld antikraak wonen uit hun huizen worden gezet vanwege de komst van de Oekraïense vluchtelingen.

Airbnb
Lees ook:
Airbnb biedt tijdelijke woonruimte voor Oekraïense vluchtelingen

"Ik heb nog geen verhalen gehoord", zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. Toch gebeurt het wel, vertelde student Mathijs deze week aan RTL Nieuws. Hij woont sinds 1 maart voor het eerst op zichzelf in een antikraakwoning, maar moet zijn woning al weer uit:

Antikraakwoning uit voor vluchtelingen: 'Ik woon er pas net'

02:03
De gemeente wil het pand gebruiken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Boahene is positief over de woonruimte die erbij komt door het ombouwen van panden voor vluchtelingen. "Dat er nu soepeler met de regelgeving wordt omgegaan, juichen we toe."

Wel vindt ze het 'heel vreemd' dat de problemen met studentenhuisvesting die 'overduidelijk zijn' al jaren niet worden aangepakt. Aan het begin van dit studiejaar sliepen er studenten op campings. "Er moesten zelfs studenten in bushokjes slapen. Dat dat men dat zomaar laat gebeuren, vind ik heel raar."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.