Afspraak in veiligheidsberaad

Gemeenten moeten komende dagen toegewezen vluchtelingen opnemen

29 maart 2022 12:23 Aangepast: 29 maart 2022 14:21
Asielzoekers bij opvanglocatie Beeld © ANP

Gemeenten van wie al vast staat dat ze erkende vluchtelingen (statushouders) moeten huisvesten mogen daar niet meer mee dralen. Ze moeten deze mensen zo snel mogelijk opvangen. Afhankelijk van de grootte van de gemeente gaat het om maximaal 15 vluchtelingen.

Dat is gisteren afgesproken in het Veiligheidsraad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in ons land. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Gisteren werd al bekend dat de veiligheidsregio’s op korte termijn 2000 extra plekken zullen realiseren om zo het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. De nog vertrouwelijke afspraak van gemeenten waarin de eis staat dat ze zo snel mogelijk al aan hen toegewezen vluchtelingen een plek geven, komt daar nog bovenop.

Ruimte vrij

De betrokken gemeenten moeten dan gebruik maken van de zogenoemde hotelregeling. Op kosten van de gemeente worden de statushouders gehuisvest in een hotel of een andere accommodatie. Daar blijven ze tot ze een permanente woning hebben gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidsregio's komen met 2000 extra plekken voor asielzoekers

Op deze manier komt er ruimte vrij in de asielzoekerscentra, die eigenlijk zijn bedoeld voor asielzoekers van wie nog niet duidelijk is of ze mogen blijven.

Gemeenten moeten leveren

Doordat gemeenten, bijvoorbeeld vanwege de woningnood, afspraken over de opvang van asielzoekers niet nakomen, zitten er in totaal nog 12.000 mensen met een verblijfsstatus in een asielzoekerscentrum terwijl ze daar niet meer thuis horen.

Elke provincie heeft lijsten van gemeenten met de aantallen asielzoekers die ze moeten huisvesten. Volgens een ingewijde vindt de verantwoordelijk staatssecretaris Van der Burg dat gemeenten moeten leveren 'omdat het om plekken gaat die er eigenlijk al hadden moeten zijn' .

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore