Ga naar de inhoud
Zorgen over veiligheid

'Vanwege berichtjes Taghi is eMates voor gevangenen stilgelegd'

Beeld van Ridouan Taghi voor zijn arrestatie in 2020. Beeld © Nieuwsuur

Dat de berichtenservice voor gevangenen, eMates, deze week werd stilgelegd, komt door berichtjes die Ridouan Taghi verstuurde. De crimineel slaagde er vanuit de Extra Beveiligde Instelling (EBI) in Vught in om dagelijks 'tientallen berichten' via eMates te versturen. Die konden niet allemaal worden gecontroleerd.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na vragen van NRC. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat eMates tot nader order wordt stilgelegd.

Tientallen berichten per dag

Dat besloot de minister nadat het OM liet weten dat er geen contractuele afspraken tussen de Dienst Penitentiaire Inrichtingen (DJI) en eMates zijn gemaakt over bijvoorbeeld de bescherming van persoonsgegevens. Daardoor is onduidelijk wie er allemaal toegang hebben tot het systeem en wat voor informatie ermee wordt gedeeld.

Ook het aantal verstuurde berichten via eMates bleek een punt van zorg. Er waren volgens het OM al signalen dat dit er tientallen per gedetineerde per dag zijn. Daardoor staat het toezicht onder druk en bestaat het risico dat criminelen hun zaakjes vanuit de cel verder regelen via deze berichtenservice.

'Taghi
Lees ook:
'Taghi had tientallen miljoenen over voor ontsnapping uit EBI'

NRC meldt dat de zaak aan het licht kwam door het onderzoek naar de neef en advocaat van Taghi, Youssef T. Hij werd vorig najaar gearresteerd, onder meer omdat hij aan een ontsnappingspoging van Taghi werkte.

Zelfde risico's als post

Sinds de oprichting van eMates, in 2013, werden er volgens NRC jaarlijks zo'n 200.000 berichten mee verstuurd. Voor 45 eurocent kunnen familieleden en vrienden een e-mail aan gevangenen sturen, voor 30 cent kan daar ook een foto aan worden toegevoegd. In sommige gevangenissen, zoals ook de beveiligde instelling in Vught, kunnen gevangenen voor 30 cent een bericht terugsturen.

Weerwind liet aan de Tweede Kamer weten dat aan digitale communicatiemiddelen 'grotendeels dezelfde risico's kleven als aan communicatie per post'. Verstuurde berichten mogen gecontroleerd worden, tenzij die gericht zijn aan een geheimhouder, bijvoorbeeld een advocaat. Dat gebeurt ook als daar aanleiding voor is, verzekert de bewindsman.

OM:
Lees ook:
OM: advocatenneef Taghi wist alles en ging zeer doortrapt te werk

De minister noemde het 'onacceptabel' dat er geen goede afspraken over persoonsgegevens bestaan, zeker omdat informatie over individuele gedetineerden 'voor kwaadwillenden bijzonder interessant' kan zijn. Daarom heeft DJI een onafhankelijk onderzoek ingesteld en het gebruik van eMates opgeschort.

'Ongemak voor gedetineerden'

Weerwind liet vorige week weten dat hij zich realiseert dat dit 'voor ongemak zorgt bij zowel gedetineerden als hun relaties'. Maar het belang van het voorkomen van voortgezet crimineel gedrag vanuit de gevangenis en de veiligheid en privacy van gedetineerden en hun contacten weegt zwaarder. Gevangenen mogen nog wel bellen, schrijven en bezoek ontvangen.

Bekijk ook: aangehouden neef was Taghi's boodschapper

01:49
Youssef T. is niet alleen neef én advocaat van Ridouan Taghi, maar wordt er sinds vorig najaar ook van verdacht diens boodschapper te zijn. In het onderzoek naar hem gebruikte het Openbaar Ministerie 'vrij forse opsporingsmiddelen'.