Ga naar de inhoud
Vooral weinig jongeren

Gevolgen van niet invullen donorregister voor veel mensen onduidelijk

Aangeven of je orgaandonor wil zijn kan online of per post. Beeld © Lex van Lieshout

Veel mensen die niet in het donorregister hebben laten vastleggen of ze orgaandonor willen zijn, kennen de gevolgen daarvan niet. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Sinds juli 2020 is de nieuwe donorwet van kracht. Dat betekent dat wie geen keuze doorgeeft, staat geregistreerd als 'geen bezwaar'. 3,1 miljoen mensen van 18 jaar en ouder staan op die manier in het donorregister.

Bewust geen keuze 

Maar wat dat betekent, weten velen van hen niet, schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. De minister schrijft dat uit het onderzoek is gebleken dat 37 procent van die 3,1 miljoen mensen bewust geen keuze heeft gemaakt, omdat zij wel orgaandonor willen zijn.

Iets meer dan een derde zegt er nog niet over te hebben nagedacht of er nog niet aan te zijn toegekomen om een keuze door te geven. Nog een derde denkt dat 'geen bezwaar' betekent dat je nabestaanden na je overlijden mogen beslissen wat er met jouw organen gebeurt.

Minder
Lees ook:
Minder orgaandonaties door corona, maar Marcel (51) had geluk

'Geen bezwaar' betekent dat een arts in overleg met je familie zal beslissen. Op de site van de Rijksoverheid staat daarover: "Als u geen keuze invult in het register, dan komt ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ bij uw naam te staan."

Vooral jongeren

"Dat betekent dat uw organen en weefsels na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit met uw familie. Als uw familie heel zeker weet en kan uitleggen aan de arts dat u echt geen donor wilde worden, dan wordt u ook geen donor." 

Vooral jongeren hebben geen keuze ingevuld in het Donorregister, blijkt uit het onderzoek. Van de 18-jarigen heeft slechts 42 procent zijn beslissing laten vastleggen. Kuipers schrijft aan de Kamer dat het 'een uitdaging' is om jongeren op een goede manier te bereiken. Hij laat 'een structurele manier van informatievoorziening' uitwerken die past bij 'de belevingswereld' van jongeren.

Bekijk ook: dit moet je weten over de nieuwe donorwet

03:18
Op de dag dat de nieuwe donorwet inging, publiceerden we deze video. Daarin leggen we uit wanneer en hoe jouw keuze wordt vastgelegd in het donorregister.