'Om te intimideren'

Tot 2,5 jaar celstraf voor plaatsen bom bij Poolse supermarkt Beverwijk

28 maart 2022 16:32 Aangepast: 28 maart 2022 16:50
Politie en medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie vorig jaar juni bij de supermarkt in Beverwijk. Beeld © ANP

De mannen die vorig jaar juni een explosief plaatsten bij een Poolse supermarkt in Beverwijk zijn veroordeeld tot celstraffen tot 2,5 jaar. Ze hebben bekend dat ze een aanslag op de winkel wilden plegen met een zogeheten antipersoneelsmijn, twee jerrycans benzine en een accu.

De bom bevatte 900 gram springstof en 650 kogels. De winkel in Beverwijk was ook in december 2020 al tot twee keer toe doelwit geweest van een aanslag. Na een verbouwing was de zaak net heropend.

De 20-jarige Amsterdammer Amir S. moet 2,5 jaar de cel in. Zijn 18-jarige plaatsgenoot Youssef K. krijgt zestien maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

'Alleen om te intimideren'

In de rechtszaal zeiden de verdachten dat hun was verteld dat het explosief het niet deed en dat hun actie alleen was bedoeld om te intimideren. Maar een explosievendeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zegt dat het ging om een werkende, zware mijn, die tot op grote afstand levensgevaarlijk letsel had kunnen veroorzaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Intimidatie-explosief' Poolse supermarkt Beverwijk bleek megazware mijn

De aanklaagster zei niets van het verhaal van de verdachten te geloven. Volgens haar is uit alles gebleken dat de aanslag de eerdere twee had moeten overtreffen.

Ongeloofwaardig verhaal

Ook de rechtbank vindt het verhaal van de verdachten ongeloofwaardig. Die acht het bewezen dat de verdachten van plan waren een ontploffing te veroorzaken. Dat de verdachten zich lieten leiden door geld en zich niets aantrokken van de mogelijke gevolgen, neemt de rechtbank hen zeer kwalijk.

Voor eerdere aanslagen en pogingen daartoe op Poolse supermarkten in Beverwijk, Aalsmeer, Tilburg en Heeswijk-Dinther staat later een andere groep verdachten terecht. Het is nog niet bekend wanneer ze voor de rechter moeten komen. Een advocaat heeft gezegd dat het gaat om twee rivaliserende partijen 'die elkaar het licht in de ogen niet gunnen'. Ze verwees naar informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de politie (de 'geheime dienst' van de recherche), die in het dossier is beland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat: conflict mogelijk motief voor aanslagen Poolse supermarkten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore