Nieuwe catering voor leger

Beter eten Nederlands leger mag 100 miljoen kosten

28 maart 2022 16:41 Aangepast: 28 maart 2022 18:32
Militairen onderweg naar een oefening Beeld © ANP

Om ervoor te zorgen dat Nederlandse militairen beter te eten krijgen wil het kabinet zo’n 100 miljoen euro investeren in een nieuw cateringsysteem. Dat schrijft de staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij wijst erop dat sommige van de huidige cateringsystemen al in de jaren negentig van de vorige eeuw in gebruik zijn genomen. En dus zijn nieuwe systemen nodig om 'te kunnen voldoen aan de operationele- en voedselveiligheidseisen.'

De catering is nodig bij alle taken die het leger uitvoert en bij oefeningen en trainingen. Militairen hebben dan een warme maaltijd nodig, maar ook ontbijt, lunch en nachtvoeding, schrijft Van der Maat.

Verhoogt moreel

"Militairen worden ingezet onder risicovolle en extreme omstandigheden, waarvoor gezonde en gevarieerde voeding essentieel is. Dit is belangrijk voor de fysieke gesteldheid en verhoogt het moreel van de militair", zegt de staatssecretaris.

Volgens hem moet er de komende 5 jaar maximaal 100 miljoen euro in de nieuwe catering worden geïnvesteerd. Maar dan heb je ook wat. Veertig nieuwe operationele cateringsystemen om maaltijden te verwarmen en kleine verse producten klaar te kunnen maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer wil meer geld voor defensie, waar gaat dat naartoe?

Beter gevoed, beter gemotiveerd

Die kunnen op meerdere plekken eenheden voeden variërend in omvang van 250 militairen tot een samengestelde brigadetaakgroep van enkele duizenden soldaten.

En een beter gevoede militair is een beter gemotiveerde militair, schrijft Van der Maat: "Een grotere variatie aan voeding zorgt voor een verhoging van het moreel bij de operationele eenheden."

Onder druk

En dat is nodig want volgens de bewindsman staan de Nederlandse veiligheidsbelangen vaker direct onder druk: "Defensie moet daarom een antwoord hebben op de vele dreigingen die nu en in de toekomst op ons afkomen. Het project 'Vervanging operationeel cateringsysteem' draagt bij aan het versterken van deze ondersteunende capaciteit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore