Ga naar de inhoud
Kabinet wil onderzoek afwachten

Kamer kan fluiten naar feitenrelaas mondkapjesdeal

Hugo de Jonge Beeld © ANP

De Tweede Kamer krijgt nog geen feitenrelaas over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Dat schrijft minister Conny Helder in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens haar is zorgvuldigheid in deze zaak beter dan snelheid. Daarom wil ze de uitkomst van een onderzoek afwachten. Dat komt voor het begin van de zomervakantie.

De Tweede Kamer had een feitenrelaas gevraagd over de mondkapjesdeal. Dat moest er vandaag voor 12 uur liggen. Directe aanleiding om een feitenrelaas te eisen, was een onthulling van de Volkskrant.

Actief bemoeid

Uit app-verkeer tussen toenmalig zorgminister De Jonge en de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën bleek dat De Jonge zich actief heeft bemoeid met de mondkapjesdeal tussen zijn toenmalige ministerie en Van Lienden.

De Jonge is nu minister van Volkshuisvesting en houdt vol dat hij niet betrokken was bij de mondkapjesdeal. Bekijk zijn reactie, die hij vorige week woensdag gaf, in onderstaande video:

Hugo de Jonge over Sywert-deal: 'Suggesties kloppen niet'

02:53
Minister
Lees ook:
Minister De Jonge in juni: 'Niet betrokken geweest' bij Sywert-deal

Morgen besluit de Kamer of er een debat komt over deze kwestie. Mocht er een debat komen dan moet nog blijken of De Jonge of dat de Kamer met Helder het gesprek aan moet gaan. De mondkapjesdeal valt nu namelijk onder haar verantwoordelijkheid.