Ga naar de inhoud
Minder slaap

Zomertijd is vannacht ingegaan, klok weer een uur vooruit

Beeld ©

Afgelopen nacht ging de zomertijd in. Om 02.00 uur ging de klok een uur vooruit naar 03.00 uur. Dat betekende voor de meeste mensen een uurtje minder slaap.

Door de zomertijd is het 's ochtends langer donker maar in de avond langer licht. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

Verhitte discussie

Over het afschaffen van de zomer- en wintertijd woedt dan ook al jarenlang een verhitte discussie.

De Europese Commissie kwam in 2018 met het voorstel de zomertijd af te schaffen, een jaar later stemde ook het Europees Parlement voor het einde van de verzet-de-klok-traditie. Toen bleef het stil. Uiteindelijk is het namelijk de beslissing aan de lidstaten zelf, in de Europese Raad. Daar kwam het nooit op de agenda.

Met
Lees ook:
Met deze drie tips heb je geen last van de overgang naar de zomertijd

Internationaal lichtexpert Jan Denneman concludeert dat de zomertijd funest is voor onze gezondheid. Hij deed in de afgelopen jaren veel onderzoek naar de impact van goed licht. De zomertijd zorgt er namelijk voor dat onze biologische klok, die beïnvloed wordt door licht, slechter gaat werken.

Slecht voor cyclus

Krijg je niet voldoende daglicht of het eerste licht van de dag op een te laat moment? Dan schopt dat jouw vierentwintig uurs-cyclus overhoop, ook wel circadiaan ritme genoemd. "Op basis van deze cyclus worden verschillende factoren zoals lichaamstemperatuur, hormoonhuishouding en spijsvertering geregeld. Krijg je onvoldoende daglicht, dan gaat je circadiaan ritme achterlopen. Dit kan leiden tot slechter slapen en minder energie overdag."

Dit
Lees ook:
Dit doet zomertijd met je lichaam: 'Slechter slapen en minder energie'

Meer naar buiten gaan, zegt hij, kan de gevolgen van dit probleem verminderen. "Maar zal het nooit helemaal compenseren. Het tijdsverschil met de tijd waar we eigenlijk in horen te zitten, is te groot."

Wat kun je doen om zo min mogelijk last te hebben van het verzetten van de klok?

  • Houd je vaste tijdschema aan. Eet op dezelfde tijden en ga vooral de nacht na het verzetten van de klok naar bed op de tijd die je gewend bent. Ook al ben je nog niet moe omdat je een uurtje mist.
  • Zorg voor beweging in de buitenlucht; sporten, wandelen, spelen en fietsen bijvoorbeeld. Het liefst in de ochtend.
  • Probeer in de maanden met de langste dagen niet te laat meer buiten te zijn. Eigenlijk moet je minstens twee uur voordat je gaat slapen niet meer in het daglicht komen.
  • Maak gebruik van verduisterende gordijnen. Zo is het 's avonds donker in je slaapkamer en heb je geen last van het ochtendlicht als je nog wilt slapen.

Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar - klok vóóruit. In het laatste weekend van oktober wordt de klok weer een uur teruggezet en gaat de wintertijd in. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

Bekijk ook: wat is beter, zomer- of wintertijd?

02:12
Ze hebben beide voor- en nadelen. We zetten ze op een rij.