Ga naar de inhoud
Warm onthaal

Emotionele terugkeer Christian Eriksen tijdens interland in Amsterdam

Eriksen na zijn doelpunt in de Arena. Beeld © ANP

Een emotioneel moment in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam vanavond: voetballer Christian Eriksen maakte zijn rentree in het Deense elftal, nadat hij tijdens het EK in juni tijdens een wedstrijd werd getroffen door een hartstilstand. Hij kwam bij het begin van de tweede helft in het veld in de oefeninterland tegen Nederland - en maakte prompt twee minuten later een prachtig doelpunt.

Het publiek verwelkomde de 30-jarige Deen met een warm applaus. Voor Eriksen is het Amsterdamse stadion bekend terrein: hij speelde tussen 2008 en 2013 voor Ajax, eerst in de jeugd en later in de hoofdmacht. De creatieve middenvelder gold bij supporters als een smaakmaker en publiekslieveling.

Gerevalideerd in Amsterdam

Eriksen viel tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland tegen het einde van de eerste helft plotseling neer. Terwijl ploeggenoten een kring om hem heen vormden, werd hij op het veld met succes gereanimeerd. Daarna heeft hij maandenlang gerevalideerd in Amsterdam. Eind januari tekende de spelmaker een nieuw contract bij Brentford, dat uitkomt in de Engels Premier League.

Daarvoor stond de middenvelder onder contract bij de Italiaanse kampioen Internazionale. Daar moest het contract van ontbonden worden, omdat de regels van de Italiaanse Serie A het niet toestaan te spelen met een defibrillator.

Daley Blind

Een defibrillator is een apparaatje dat inwendig wordt ingebracht en het hart, in geval van een stoornis, elektrische schokjes geeft om het normale ritme weer op te wekken. Oranje-international en Ajax-speler Daley Blind, die vanavond aan Nederlandse zijde op het veld staat, speelt ook met zo'n defibrillator.

Eriksen speelt vanavond interland nummer 110 voor 'Danish Dynamite', zoals het elftal genoemd wordt. Hij kwam 36 keer tot scoren in het shirt van Denemarken. Twee minuten na zijn rentree maakte hij doelpunt nummer 37, door de bal hard in de bovenhoek te schieten.

Eriksen:
Lees ook:
Eriksen: 'Klaar om te spelen voor Denemarken'