Ga naar de inhoud
Après-ski

Franse politie start onderzoek naar onwel geworden Nederlandse studenten

Apres-ski (archieffoto) Beeld © ANP

De Franse politie is een onderzoek begonnen naar het onwel worden van negen Nederlandse studenten in het wintersportplaatsje Risoul. Verschillende après-skiclubs waar de studenten zijn geweest, worden onderzocht, waaronder La Grotte du Yeti. "Wij doen er al jaren alles aan om onze club veilig te houden. Daarom vinden we het natuurlijk heel erg dat er mensen ziek zijn geworden."

Dat vertelt Pierre Maire, directeur van La Grotte du Yeti, via de telefoon aan RTL Nieuws. "We weten nog niet waardóór ze ziek zijn geworden. Hun bloed wordt nog onderzocht."

Hevig trillen en paniekaanvallen

Afgelopen week kregen negen studenten last van vreemde verschijnselen. Mensen waren niet goed geworden zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor was. 

Ze hadden vreemde symptomen zoals door de benen zakken, hevig trillen, heftige emotiewisselingen, geheugenverlies en paniekaanvallen. Ze waren wel goed aanspreekbaar. Twee van de studenten moesten naar het ziekenhuis. Er wordt nu onder meer bloedonderzoek gedaan om de oorzaak te achterhalen. 

Vandaag meldde de NOS dat verschillende studenten uit andere steden soortgelijke klachten kregen tijdens een bezoek aan de après-skibar

Vreemde
Lees ook:
Vreemde ziekteverschijnselen bij après-ski, 450 studenten naar huis

"Het kan natuurlijk van alles zijn, ze kunnen iets verkeerd gegeten hebben, te veel gedronken hebben. Maar het kunnen ook, gezien de verschijnselen die ze hebben, drugs zijn geweest", zegt Maire.

"Drugs zijn overal in het nachtleven een probleem en dus ook hier in Risoul. Daarom letten we er heel erg op."

Camerabeelden

"Wij houden bijvoorbeeld onze eigen staf goed in de gaten. We fouilleren ons personeel. En we trainen ze om zelf ook weer goed op de veiligheid van onze klanten te letten", zegt Maire.

Trippen
Lees ook:
Trippen in het studentenhuis: drugsgebruik studenten flink toegenomen

"Als we denken dat drugs in de toiletten wordt gebruikt, dan gaan we eropaf. Vinden we drugs, dan bellen we altijd de politie. Ook hebben we overal camera’s hangen. De beelden van de camera’s hebben we aan de politie gegeven."

Eerder problemen met drugs

"We hebben een paar winters lang nauwelijks problemen gehad met drugs. En nu deze winter opeens een paar keer achter elkaar. Dat lijkt gewoon toeval. Maar we vinden het natuurlijk wel heel vervelend. En we hopen dat deze zaak nu snel uitgezocht wordt."

Maire zal de politie 'zoveel mogelijk helpen', zegt hij. "Misschien heeft het wel niks met drugs te maken. Maar als dat wel het geval is, dan is mijn ervaring dat deze eigenlijk altijd door een groep jongeren zelf naar binnen zijn gebracht."

'Drugs valt anders in de bergen'

"Mensen weten vaak niet dat drugs anders kunnen vallen omdat je hier in de bergen een stuk hoger zit", vertelt Maire. "Dat doet wat met je. En natuurlijk drinken mensen er soms ook bij. Dat kan misgaan. Ik zeg niet dat het nu zo is gegaan, maar zo gaat het wel vaker."

Studenten
Lees ook:
Studenten op wintersport mogelijk gedrogeerd: 'Extra alert na lockdowns'

Maire denkt in ieder geval niet dat er opzet in het spel is. "Deze jongeren zijn ziek geworden, maar verder is er niets gebeurd. Ze zijn voor zover ik weet niet bestolen. Ze zijn niet aangeraakt. Dus wat het ook is geweest, ik denk niet dat iemand hen iets aan heeft willen doen."

Skireis afgebroken

De 450 eerstejaars studenten van de Utrechtse studentenverenigingen USC en UVSV hebben hun wintersportreis naar het Franse Risoul voortijdig afgebroken vanwege de gebeurtenissen. 

Gisteren meldde de vereniging dat het nu weer goed gaat met de studenten. Toch werd besloten dat alle studenten voortijdig naar huis gaan 'omdat de veiligheid niet is te waarborgen', staat in een brief aan de leden. Ook zou een deel van de groep het plezier een beetje kwijt zijn na de voorvallen.

De studentenverenigingen waren vandaag niet beschikbaar voor commentaar.

Bekijk ook: Basisbeurs van 255 euro voor studenten? 'Dat is mijn huur niet eens'

01:36
Het kabinet gaat vanaf volgend studiejaar de basisbeurs weer invoeren. Maar studenten zijn niet laaiend enthousiast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore