Ga naar de inhoud
211 uren zon

Zonnigste maart ooit gemeten: 'Het record wordt verpulverd'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het zal je de afgelopen weken niet zijn ontgaan: het is heerlijk lenteweer. Dankzij die vele zonnestralen hebben we weer een record te pakken. Met de 211 zonuren die aan het einde van de middag zijn aangetikt is maart 2022 de zonnigste ooit.

Het vorige record was in 2014, toen werden in heel maart 208 uren zon gehaald. Nu gaan we daar dus, op 25 maart, al ruim overheen. En de maand is nog niet eens om.

"Het record is verbroken en wordt zelfs verpulverd", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Komend weekend is het ook nog goed weer, met gemiddeld zo'n tien zonuren per dag. Volgende week krijgt de zon het wel iets moeilijker, met meer wolken, maar ook dan zijn er genoeg zonuren."

De
Lees ook:
De winterjas kan weer aan: volgende week 10 graden kouder

We hebben dan wel een recordhoeveelheid zon te pakken, het is niet de warmste maart ooit. "Daarvoor is de gemiddelde temperatuur te laag", zegt Middendorp.

"We zien nu dat het 's nachts en 's ochtends nog koud is. Vannacht is het op sommige plekken nog -4 geweest. Maar met een positie in de top 20 kunnen we het nog steeds een zachte maart noemen."

Ook een droge maand

De zon en milde temperaturen brengen weinig neerslag met zich mee. Het heeft al vier weken nauwelijks geregend. "Misschien valt er op de valreep in maart nog wat regen, maar dat lijkt een te verwaarlozen hoeveelheid te worden. Daardoor wordt afgelopen maand mogelijk ook de droogste maart sinds het begin van de metingen", zegt Middendorp.

Dat is een probleem, weten ook de Waterschappen. Ze maken zich zorgen over de dalende grondwaterstanden.

Vooral in Noord-Brabant is de situatie nijpend. Daar zijn veel rivieren afhankelijk van de regen. In die provincie worden al maatregelen genomen. Er wordt bijvoorbeeld extra water aangevoerd vanuit de Maas. Volgende week wordt besloten of er ook een sproeiverbod komt.

En wie hoopt dat deze droge en zonnige lentemaand een voorbode is van een prachtige zomer: helaas. "Het voorjaar zegt niet zo heel veel over hoe de zomer gaat verlopen. Daar is ons klimaat te grillig voor."

Bekijk ook: prachtige lentebloemen in de Keukenhof, die eindelijk weer open is

01:08