Vluchtelingen

15.000 extra opvangplekken voor asielzoekers in overheidsgebouwen

25 maart 2022 14:06 Aangepast: 25 maart 2022 15:32
Gevluchte Oekraïners worden ingeschreven bij de gemeente. Beeld © ANP

Er zullen 15.000 Oekraïense vluchtelingen en andere asielzoekers opgevangen worden in overheidsgebouwen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) bekend gemaakt.

De plekken komen in panden van het Rijksvastgoedbedrijf, zoals kantoorgebouwen van de overheid of oude gevangenissen. Het kabinet heeft 75 miljoen euro gereserveerd om de panden geschikt te maken als opvangplek.

De komende weken moeten de gebouwen klaar worden gemaakt om mensen op te kunnen vangen. De gebouwen worden vervolgens beschikbaar gesteld aan gemeenten, die de opvang verder regelen.

Groot tekort

Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zijn er momenteel 17.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland, en neemt dat aantal gestaag toe. "We krijgen bovendien signalen uit andere landen, bijvoorbeeld Duitsland en de grenslanden, dat mensen uit Oekraïne blijven komen", zei Van der Burg.

De regering denkt dat er mogelijk honderdduizenden Oekraïners naar Nederland zouden kunnen komen. Als de oorlog lang blijft duren, zullen zij mogelijk jaren in Nederland blijven wonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overheid overweegt bouw vluchtelingendorpen voor Oekraïners

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kampt met een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. De organisatie heeft 42.000 plekken nodig om iedere asielzoeker te kunnen opvangen. Volgens de laatste berekening zijn er op 1 april 40.472 plekken beschikbaar.

Dat betekent dat er in een week tijd nog 1528 plekken moeten worden gevonden. Verschillende gemeenten breiden hun opvanglocaties uit, of houden die langer open, om het tekort te verkleinen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore