Ga naar de inhoud
'Rest bevolking niet nodig'

Gezondheidsraad: ook tweede boosterprik voor zestigers

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Naast 70-plussers en kwetsbaren, moeten ook 60- tot en met 69-jarigen een tweede boosterprik tegen corona kunnen krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan zorgminister Ernst Kuipers. Voor de rest van de bevolking zijn periodieke boosters vooralsnog niet nodig.

De bescherming van een coronaprik tegen ernstige ziekte en dood neemt na verloop van tijd af. Daarom werd al eerder advies gegeven om 70-plussers en kwetsbaren extra te prikken tegen corona. Zij lopen meer risico's bij besmetting.

70-plussers
Lees ook:
70-plussers en kwetsbaren kunnen vanaf volgende week tweede boosterprik halen

Doordat het hoge aantal besmettingen door de omikronvariant langer aanhoudt dan verwacht, speelt dit nu ook voor de mensen van 60 tot en met 69 jaar. "Bij hen zal de bescherming door de booster zijn afgenomen op het moment dat het aantal besmettingen waarschijnlijk nog hoog is", vreest de raad.

Er moeten volgens de raad ook plannen worden gemaakt om specifieke groepen snel te prikken als dat toch nodig is. "Bijvoorbeeld bij een forse toename van het aantal besmettingen, of bij de opkomst van een virusvariant die ziekmakender is dan de huidige omikronvariant."

Bekijk ook: vijf vragen en antwoorden voor mensen die twijfelen over de boosterprik

02:45