In eigen loods

CDA-penningmeester krijgt jaar cel voor gigantische drugsproductie

25 maart 2022 13:07 Aangepast: 25 maart 2022 13:17
Het drugslaboratorium in het boerenbedrijf in Leende. Beeld © ANP

De voormalige lokale CDA-bestuurder Wim van der P. (56) uit Leende moet twaalf maanden de gevangenis in vanwege betrokkenheid bij de productie van drugs in een schuur op zijn boerenerf. Dat meldt het gerechtshof in Den Bosch.

In een loods in Leende, op het terrein van de voormalig CDA-penningmeester, ontdekte de politie in februari 2017 een grootschalig drugslab. De loods is eigendom van Van der P., maar naar eigen zeggen verhuurde hij het pand aan iemand anders. 

In totaal vond de politie er 21.500 liter en 1000 kilo gevaarlijke chemicaliën. In drie productieprocessen werd xtc, speed en grondstof gemaakt. Per dag kon er 150 kilo xtc en 100 kilo amfetaminepasta geproduceerd worden. "Een miljoenenbusiness in Leende", noemde de officier van justitie de becijferde dagomzet van 10 miljoen euro eerder.

Productie harddrugs

De rechtbank veroordeelde Van der P. in 2018 tot een jaar cel voor zijn rol bij het grootste drugslab ooit in Nederland. Experts omschreven het destijds als een lab van industriële omvang.

Justitie ging na de uitspraak van de rechtbank in beroep. Volgens het Openbaar Ministerie, dat vijf jaar cel had geëist, was Van der P. ook direct betrokken bij de productie van harddrugs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf jaar cel geëist tegen oud-CDA'er om gigantisch drugslab

Daar ging het hof, evenals de rechtbank in Den Bosch eerder al, niet in mee. Volgens het hof blijkt uit niets dat hij in het lab aanwezig was of dat hij zelf MDMA of amfetamine produceerde.

Maar Van der P. is wel medeplichtig aan de drugsproductie en het voorbereiden ervan, stelt het hof, omdat hij de loods verhuurde. Het kan niet anders dan dat hij wist dat wat er in de loods gebeurde, 'het daglicht niet kon verdragen', oordeelt het hof.

Ontkennen

Zo waren op het terrein aanpassingen gedaan zoals het plaatsen van camera's en sensoren die de ontdekking van het lab moeilijker moesten maken. De oud-CDA-penningmeester ontkent zelf alle betrokkenheid. 

Het gerechtshof neemt het de voormalig penningsmeester kwalijk dat hij tijdens het proces geen openheid van zaken gaf. Hij werd veroordeeld tot 14 maanden cel, maar vanwege de lange duur van het hoger beroep gaan er twee maanden vanaf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-CDA'er krijgt jaar cel voor betrokkenheid grootste drugslab ooit in Nederland

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore