Ga naar de inhoud
'Te langzaam, te versnipperd'

Btw op groente en fruit niet voor de zomer geschrapt, Kamer boos

Prijs van groente en fruit moet omlaag. Beeld © ANP

De btw op groente en fruit moet zo snel mogelijk worden geschrapt. Een deel van de Tweede Kamer, waaronder een aantal coalitiepartijen, snapt niet waarom dit zo lang moet duren. Vandaag was er een debat in de Kamer over de gezondheid van de bevolking. 

De Kamer vindt dat staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) meer en sneller actie moet ondernemen om overgewicht, alcoholgebruik en roken te verminderen. Want eigenlijk hadden we in Nederland al veel verder moeten zijn.

In het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 staan afspraken om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Maar uit recente cijfers van het CBS blijkt dat er nog niet veel is veranderd.

Vrijblijvend

Te langzaam, te vrijblijvend en te versnipperd. Dat zijn termen die de Kamer gebruikt over de voortgang van het preventieakkoord. Er wordt nog steeds te veel gerookt, te veel gedronken en te veel mensen kampen met overgewicht. "Toon lef en snelheid", riep PvdA-Kamerlid Songül Mutluer staatssecretaris Van Ooijen op in een debat over leefstijlpreventie.

Helft
Lees ook:
Helft volwassenen nog steeds te zwaar, ondanks Preventieakkoord

Zowel de coalitie als de oppositie eist tempo en concrete acties. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema wil dat de btw op groente en fruit zo snel mogelijk op 0 procent wordt gezet. "Het is zonde om daar lang op te wachten." Dat is ook niet nodig, vindt de liberaal. Volgens de minister komt de vertraging vooral door het 'grijze gebied'.

Wat is vers fruit?

Samen met staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) breekt Van Ooijen zich het hoofd over wat precies onder groente en fruit valt. Daarbij moet antwoord komen op vragen als: moet een blikje bonen of een karton gezeefde tomaten ook van btw worden uitgezonderd?

Heerema ziet het probleem niet. Iedereen weet wat vers fruit en verse groenten zijn, vindt hij. Schaf om te beginnen daar de btw op af, opperde hij, en de inkleuring van dat grijze gebied kan later.

Jeugd
Lees ook:
Jeugd vindt dagelijks frisdrank normaal: 'Suikertaks noodzakelijk voor daling'

Toch komt Van Ooijen hier pas voor de zomer op terug, zei hij in het debat. Dan komt de staatssecretaris ook met een voorstel tot invoering van de suikerbelasting, ook een plan uit het coalitieakkoord. Hij denkt aan een progressieve belasting, waarbij de belasting meestijgt met de hoeveelheid suiker in een product, zoals in frisdrank.

Gezonde levensstijl niet opleggen

Diverse fracties willen een aantal preventiedoelen wettelijk vastleggen. Van Ooijen is daarin terughoudend. Net als de Kamer wil hij gezondheidswinst bij alle Nederlanders boeken. Deels kan dat via wettelijke regelingen, maar de overheid kan een gezonde levensstijl niet dwingend opleggen, stelde de staatssecretaris. "De haalbaarheid van doelen hangt ook af van de individuele keuzes die mensen maken. Die kun je niet juridisch afdwingen."

Bekijk ook: Gezond eten vaak duurder dan ongezond eten

05:03
In deze video leggen we uit waarom gezond eten duurder is