Ga naar de inhoud
Veiligheid boven alles

Vreemde ziekteverschijnselen bij après-ski, 450 studenten naar huis

Een ski-resort in Risoul.

450 eerstejaars studenten van de Utrechtse studentenverenigingen USC en UVSV hebben hun wintersportreis naar het Franse Risoul voortijdig afgebroken nadat de afgelopen avonden negen studenten onwel waren geworden.

Dinsdag kwamen de eerste meldingen binnen van vijf studenten die niet goed waren geworden, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor was. Ze hadden vreemde symptomen zoals door de benen zakken, hevig trillen, heftige emotiewisselingen, geheugenverlies en paniekaanvallen. Ze waren wel goed aanspreekbaar.

Kroegen gesloten

Naar aanleiding hiervan werden de kroegen waar de studenten waren geweest, uit voorzorg gesloten. De studenten die toch nog naar de après-ski wilden, werden extra goed in de gaten gehouden. Door de horecagelegenheden is de beveiliging opgeschroefd en ouderejaars, die ergens anders aan het skiën waren, zijn gekomen als begeleiding.

Toch ging het de avond erna, gisteravond dus, weer mis. Opnieuw kregen vier studenten de merkwaardige klachten. Twee van hen moesten zelfs naar het ziekenhuis. Er wordt nu onder meer bloedonderzoek gedaan om de oorzaak te achterhalen. 

Douwe Korver, vicepresident van het Utrechtsch Studenten Corps, zegt dat de schrik er goed in zit, vooral omdat ze niet weten wat de oorzaak was. Hij wil niet speculeren over mogelijk gebruik van drugs. "We wachten het onderzoek af." 

Plezier kwijt

Vandaag maakte de studentenvereniging bekend dat het nu weer goed gaat met de studenten. Toch is besloten dat alle studenten voortijdig naar huis gaan 'omdat de veiligheid niet is te waarborgen', staat in een brief aan de leden. Ook zou een deel van de groep het plezier een beetje kwijt zijn na de voorvallen.

De eerste bussen zijn inmiddels onderweg terug naar Nederland, twee dagen eerder dan gepland.