Ga naar de inhoud
'Dacht dat ze sliep'

Zoontje (4) twee dagen alleen in huis na dood van moeder Mariska

Mariska overleed precies een week geleden. Beeld © Privéfoto

Ontredderd en in shock troffen hulpdiensten zaterdag het 4-jarige zoontje van Mariska aan in haar huis in Beverwijk. Hij zat al twee dagen naast zijn moeder, die was overleden aan waarschijnlijk een hartstilstand. "Hij dacht dat ze sliep en hij bleef bij haar tot ze weer wakker zou worden", vertelt zus Sahrona nu aan RTL Nieuws.

Het is precies een week geleden dat de 30-jarige Mariska overleed in haar huis, denkt Sahrona. "Ze had mij donderdagavond gebeld, maar dat had ik niet gezien. Een kwartier later nam ze al niet meer op, terwijl ze dat altijd doet. Dat moet dus het moment geweest zijn dat ze is overleden."

Lichamelijke klachten

Dat Sahrona niet gelijk groot alarm sloeg, kwam omdat Mariska zich al wat langer niet lekker voelde. Die donderdag ook niet, dus het was logisch dat ze even geen contact zocht. Mariska had veel lichamelijke klachten, zoals suikerziekte en twee trombosebenen. 

Door een bloedpropje dat vanwege de trombose los was geschoten, heeft Mariska donderdag vermoedelijk een hartstilstand gekregen en is daarna overleden. Nee, het had niets met corona of de vaccins te maken, benadrukt de familie op voorhand.

Hondenbrokken en snoep gegeten

Op het moment van overlijden was het 4-jarige zoontje van Mariska, samen met de hond, thuis. "Hij heeft alles heel bewust meegemaakt", vertelt Sahrona. "Hij dacht dat ze sliep. Daarom is hij zelf ook maar naar bed gegaan. De volgende dagen heeft hij zijn honger gestild door hondenbrokken en snoep te eten, zo heeft hij verteld. Het is heel zielig." 

Na een dag geen contact te hebben met Mariska, begon Sahrona zaterdag andere familieleden te raadplegen. "En toen ging het snel. Opeens kwamen we erachter dat niet alleen ik, maar niemand meer contact had gehad met haar. We zijn naar haar huis gereden en hebben daar de politie gebeld. Zij zijn naar binnen gegaan en hebben haar toen gevonden, samen met haar zoontje."

Nabestaanden
Lees ook:
Nabestaanden kunnen vaak niet in telefoon overledene: 'Al vier jaar hopen we op antwoord'

Het is een traumatische ervaring voor de familie, zegt de zus, maar vooral voor de zoon van Mariska. "Gelukkig krijgt hij nu heel veel hulp. Daarnaast had Mariska geregeld dat als er ooit iets zou gebeuren, ik voor hem zou gaan zorgen. Dat zal ik dus ook gaan doen, zoals ze dat altijd heeft gewild."

Geld opgehaald voor uitvaart

Hoe het met Sahrona zelf gaat? Ze is vooral op de automatische piloot aan het leven, vertelt ze. Voornamelijk omdat ze ontzettend veel moet regelen. "Mariska had geen uitvaartverzekering. Aanvankelijk zou ze hierdoor geen normaal afscheid krijgen, en niet eens in haar eigen plaats. Gelukkig hebben we veel geld opgehaald met een doneeractie, waardoor vooral haar zoontje nu normaal afscheid van zijn moeder kan nemen. Dat is zo belangrijk voor die kleine."

De teller van die doneeractie blijft op dit moment nog even doorlopen. Het geld dat niet nodig zal zijn voor de uitvaart, gaat naar een gedenkplaats en naar het zoontje van Mariska. "Voor een eigen slaapkamer bij mij thuis, voor een bakfiets zodat ik hem samen met mijn eigen kind kan vervoeren, voor zijn toekomst. We zijn heel dankbaar dat zo veel mensen daar aan bij willen dragen."