Ga naar de inhoud
Minder broeikasgassen

Scheten en boeren van koeien aangepakt in strijd tegen broeikasgasuitstoot

Illustratief beeld. Beeld © iStock

Winderige en boerende koeien: dat klinkt misschien niet direct als een groot probleem, maar al die winden en boeren zijn wel slecht voor het klimaat. De koeien stoten er namelijk het broeikasgas methaan mee uit. Daarom gaan tweehonderd melkveebedrijven de strijd aan met de boeren en winden van hun dieren.

Het gaat om een proef waarbij koeien een voedingssupplement krijgen toegediend waardoor ze minder winden en boeren laten. Op die manier zou de uitstoot van methaan door vee met 30 procent kunnen verminderen.

Kwart theelepel per koe

In de praktijk ziet dat er volgens bedenker DSM zo uit: elke koe krijgt dagelijks een kwart theelepel van het voedingssupplement Bovaer toegediend door het te mengen met het voer. Volgens het chemiebedrijf is een kwart theelepel genoeg om die 30 procent uitstootvermindering te halen.

Zak
Lees ook:
Zak met geld voor boer die zijn koe vaker in de wei zet

De proef wordt samen met zuivelbedrijf FrieslandCampina en voerproducent Agrifirm opgezet en start in de tweede helft van dit jaar. De melkveebedrijven voeren het supplement zes maanden lang aan hun dieren. Volgens Hein Schumacher van FrieslandCampina is de vermindering van de broeikasgasuitstoot van koeien 'een van de routes naar ons klimaatdoel'.

Koeien
Lees ook:
Koeien Burger King gaan op dieet voor het klimaat

DSM werkte tien jaar aan het middel. Het werd al goedgekeurd voor gebruik in Brazilië en Chili en vorige maand gaf de Europese Unie haar zege. Daarmee wordt dit de eerste grote proef in Europa met het voedingssupplement. 

Fabriek Schotland

Eerder werd al een deal gesloten met het Braziliaanse vleesconcern JBS voor de levering van het voedingssupplement. Om genoeg van het middel te kunnen produceren is DSM bezig met de ontwikkeling van een fabriek in Schotland.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.