Ga naar de inhoud
Ook andere scenario's

Kabinet komt met bedragen basisbeurs, studenten niet blij

Beeld © ANP

Het kabinet wil studenten vanaf het collegejaar 2023/2024 een basisbeurs geven van 91 euro per maand als zij bij hun ouders wonen, en 255 euro als zij op kamers zitten.

De aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders weinig verdienen, moet maximaal 419 euro gaan bedragen. Dat bevestigen ingewijden na een bericht van het AD. 

Andere scenario's

Het kabinet heeft zelf een voorkeur voor bovengenoemde bedragen maar heeft ook een aantal andere scenario's in kaart gebracht. Die worden de komende tijd besproken met de Tweede Kamer.

De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie spraken in het coalitieakkoord al af dat het omstreden leenstelsel voor studenten volgend jaar plaats moet maken voor een studiebeurs zoals die tot 2015 ook bestond. Er komt een compensatie voor studenten die de afgelopen jaren geen beurs kregen.

De grens van het bedrag dat je kunt bijverdienen als mbo'er moet, als het aan minister Robbert Dijkgraaf van OCW ligt, ook verdwijnen. Daarmee wordt de herinvoering van de basisbeurs een stuk simpeler. Dit is al het geval in het universitair onderwijs en in het hbo.

Het kabinet neemt morgen in de ministerraad een besluit over de maatregelen.

Bekijk ook - Studenten demonstreren voor betere compensatie leenstelsel: 'Het is niet eerlijk'

02:08
Duizenden studenten kwamen vorige maand samen in Amsterdam om te protesteren voor een betere compensatie voor het leenstelsel. De tegemoetkoming van 1000 tot 2000 euro per persoon vinden ze te laag.

LSVB: studenten niet blij

De studentenvakbond LSVB staat niet bepaald te juichen over de kabinetsplannen. "Wat er nu is uitgelekt, is natuurlijk nog niet bevestigd, dus we houden nog een beetje een slag om de arm", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

"We wachten de volledige plannen van de minister af. Maar als dit klopt, zullen studenten er niet blij mee zijn. De bedragen voor de basisbeurs en de aanvullende beurs zijn gewoon te laag. Daar kun je als student met een bijbaan niet schuldenvrij van afstuderen, en dat is wat veel studenten wel hadden gehoopt. Bovendien is ook de compensatie te laag, maar dat wisten we natuurlijk al. Daarvan verwachten we ook wel dat de minister met een beter voorstel komt."

1
Lees meer
1 miljard euro is veel te weinig, maar wat willen studenten dan voor compensatie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore