Cijfers eerste coronajaar

Jongeren in horeca na eerste coronajaar massaal zonder baan

24 maart 2022 02:32 Aangepast: 24 maart 2022 09:24
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De coronapandemie heeft er in het eerste jaar van de crisis flink ingehakt bij jongeren die in de horeca werkten. Een groot deel van hen kwam zonder baan te zitten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zat een derde van de jongeren die aan het begin van de crisis in de sector actief was, krap een jaar later zonder werk.

Voor de crisis waren er 395.000 werknemers in de horeca, blijkt uit de cijfers van het CBS. Daarvan waren er 203.000 jonger dan 25 jaar. In verreweg de meeste gevallen ging het om flexwerkers. Een jaar later was het totale aantal werknemers in de sector met circa 100.000 gekrompen tot 289.000.

Flexwerkers

Van de 203.000 jongeren die aan het begin van de crisis in de horeca werkten, hadden er 61.000 een jaar later geen baan bij een werkgever meer. Van de mensen die noodgedwongen uitstroomden had 94 procent een flexibel arbeidscontract.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca mag weer open, maar voor deze restaurants komen versoepelingen te laat

Bij veel van de jongeren in de horeca was het een bijbaan naast de studie of school. 139.000 jongeren stonden zowel in januari 2020 als in december 2020 ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Een derde van deze groep zat een jaar nadat de crisis uitbrak zonder werk.

Uitkering

Voor ruim de helft van de studenten en scholieren die zonder werk kwamen te zitten, betekende dit direct ook dat ze zonder inkomen zaten een jaar later. Van de jongeren die hun baan kwijtraakten maar niet ingeschreven stonden op een school of universiteit, had 29 procent in december 2020 een uitkering.

Volgens het CBS is er in voorgaande studies en analyses van de arbeidsmarkt in coronatijd nog niet zo specifiek ingegaan op de situatie in de horeca. Overigens geven de cijfers geen uitsluitsel over zelfstandigen en uitzendkrachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren over de versoepelingen: 'Ik besef nu dat twee jaar van mijn leven weg is'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore