Recordpoging

Broer (16) in voetsporen zus (19) met solovlucht rond de wereld

24 maart 2022 01:19 Aangepast: 24 maart 2022 07:15
Mack en zijn zus Zara. Beeld © ANP

Zij deed het, dus kon hij niet achterblijven. Dat moet de 16-jarige Mack Rutherford hebben gedacht toen zijn zus Zara twee maanden geleden als jongste vrouw ooit haar solovlucht rond de wereld volbracht. De Vlaams-Britse Mack wil nu op zijn beurt een record vestigen met zijn eigen tocht.

De tiener heeft al een record op zijn naam staan door in 2020 als 15-jarige zijn vliegbrevet te halen, waarmee hij de jongste piloot ter wereld werd. Het vliegen zit in de familie van Mack en zijn zus Zara: hun vader en moeder zijn allebei piloot. 

Landing in Kortrijk 

Zara was begin dit jaar wereldnieuws door als 19-jarige als jongste vrouw ooit een solovlucht rond de wereld te voltooien. Ze vloog helemaal alleen, zonder volgvliegtuig, en landde na haar tocht in het Belgische Kortrijk. Ze verbrak het record van een 30-jarige Amerikaanse die in 2017 haar solotoer volbracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM-piloot schiet 19-jarige avonturier Zara te hulp bij landing

De 16-jarige Mack kort voor vertrek. De 16-jarige Mack kort voor vertrek.

Mack steeg gisteren in het bijzijn van zijn ouders en Zara op van een vliegveld in de buurt van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Het vliegtuig waarin hij zijn tocht maakt leent hij van een Bulgaarse sponsor, vandaar de startplek. 

Russisch luchtruim 

De jonge avonturier zal over 52 verschillende landen vliegen. Wel moest zijn route enigszins worden aangepast, zodat hij niet over Russisch luchtruim hoeft te vliegen. Onderweg zal Mack verschillende keren stoppen. De eerste halte is Italië. 

Net als zijn zus vliegt Mack in een zogeheten Shark-toestel, een lichtgewicht model waarmee hij een snelheid van 300 kilometer per uur haalt. Het tweede zitje in het vliegtuig wordt gebruikt voor een extra benzinetank. De Vlaams-Britse piloot hoopt op tijd terug te zijn om zijn schoolwerk in te kunnen halen, zei hij tegen persbureau AP. "Ik zal het druk krijgen met een hoop examens." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore