Appverkeer vrijgegeven

Sywert van Lienden: documenten mondkapjesdeal geven 'ontluisterend beeld'

23 maart 2022 17:10
Sywert van Lienden. Beeld © ANP

Ondernemer Sywert van Lienden vindt dat de documenten die zijn vrijgegeven rondom zijn omstreden mondkapjesdeal een 'ontluisterend beeld' geven. De Volkskrant meldde vandaag op basis van vrijgegeven documenten dat Hugo de Jonge er in april 2020 bij een hoge ambtenaar op aanstuurde contact te zoeken met Van Lienden, omdat die voor mondkapjes zou kunnen zorgen.

Deze informatie is nieuw voor hem, stelt Van Lienden op Twitter. "Het geeft een ontluisterend beeld." De ondernemer schrijft dat hij dat baseert op appgesprekken tussen topambtenaren en toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. 

"Uit die informatie blijkt een poging om de levering van Hulptroepen Alliantie aan o.a. zorgverleners te stoppen", stelt Van Lienden. Welke berichten of uitspraken hij precies bedoelt, zegt hij niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie wil uitleg over rol De Jonge in mondkapjesdeal met Sywert van Lienden

Van Lienden en zijn twee zakenpartners verkochten mondkapjes vanuit een stichting zonder winstoogmerk, maar ook vanuit het bedrijf Relief Goods Alliance. Met de verkoop van mondkapjes vanuit dat bedrijf verdienden ze bruto 28 miljoen euro, terwijl Van Lienden had gezegd zich belangeloos in te zetten.

'Suggesties kloppen niet'

Zelf houdt de huidige minister van Volkshuisvesting vol dat hij niet betrokken was bij de mondkapjesdeal. Bekijk zijn reactie in onderstaande video: 

"De suggesties kloppen niet. Ik zou graag reageren, maar dat kan niet omdat er op dit moment onderzoek wordt gedaan."

Van Lienden zegt op Twitter dat hij De Jonge eerder opgeroepen heeft 'openheid van zaken te geven'. "Alle vertrouwen in de uitkomst van 't onderzoek van Deloitte. Dank aan de mensen die het geduld hebben om de uitkomsten af te wachten."

Onderzoek naar Van Lienden

Een strafrechtelijk onderzoek naar de 31-jarige ondernemer loopt nog. Eind februari werd hij opgepakt, evenals zijn twee compagnons. Van Lienden is na een aantal dagen vrijgelaten, maar blijft verdachte en het onderzoek gaat door, liet het Openbaar Ministerie eerder weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hugo de Jonge bemoeide zich met Sywert-deal en liet contact leggen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore