Ga naar de inhoud
14 weken wachten

Maanden wachten op rijexamens door hoog aantal zieke examinatoren

Autorijles in coronatijd. Beeld © ANP

Het duurt steeds langer voordat een kandidaat aan de beurt is voor een autorijexamen. De tijd tussen het aanvragen van het examen en het daadwerkelijk afrijden, is opgelopen naar 14 weken. In oktober ging het nog om gemiddeld 7 weken.

Mogelijk loopt de gemiddelde wachttijd nog op tot 20 weken, zegt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Hoog ziekteverzuim

Dat het zo lang duurt voor een kandidaat aan de beurt is voor een rijexamen, komt voor een groot deel door een hoog ziekteverzuim onder examinatoren. Sinds de herfst is het verzuim van ongeveer 8 procent gestegen naar boven de 12 procent.

Ziekteverzuim
Lees ook:
Ziekteverzuim enorm hoog en dat duurt nog wel even: 'Infectieziektes maken inhaalslag'

Bovendien is de impact van de coronamaatregelen groter en langer dan verwacht, leggen de directeuren van het CBR Alexander Pechtold en Jan Jurgen Huizing uit.

Het dragen van een mondkapje is zwaar voor de examinatoren die het mondkapje de hele dag in de auto dragen. Toch blijft het mondkapje tot 1 mei verplicht in een examenauto. Ook onder kandidaten zorgt corona voor veel mensen die niet komen opdagen voor hun praktijkexamen.

Honderd extra examinatoren

Het CBR besloot vorig jaar om honderd extra examinatoren aan te nemen om achterstanden weg te werken. Door de krapte op de arbeidsmarkt is dat niet gelukt, aldus Huizing. Vooralsnog zijn 68 mensen aangenomen, van wie een deel nog in opleiding is tot examinator. Aan de andere kant stoppen 'enkele tientallen' gepensioneerden dit jaar.

CBR:
Lees ook:
CBR: dubbele goedkeuring voordat kandidaat mag afrijden

Eerder gaf het CBR drie noodmaatregelen aan die 'in het uiterste geval' ingezet konden worden als de wachttijden voor examens oplopen tot boven de 14 weken.

Speciale faalangstexamens en tussentijdse toetsen zouden dan bijvoorbeeld kunnen worden geschrapt, en de leeftijd waarop examen kan worden gedaan zou van 17 naar 18 jaar kunnen gaan. Tot de zomer zullen deze maatregelen nog niet ingezet worden. Het CBR wil in gesprek met de branchevereniging van rijinstructeurs over de noodzaak van de maatregelen.

Bekijk ook: Harrie wacht eindeloos op keuring CBR: 'Sta hier maar geparkeerd'

01:51
Ook voor herkeuringen zijn er lange wachtlijsten.