Ga naar de inhoud
Twee jaar crisis

De maatregelen zijn afgeschaft, is corona dan nu voorbij?

archieffoto Beeld © ANP

De laatste coronamaatregelen worden vandaag afgeschaft. Is daarmee de coronacrisis echt voorbij, vragen veel mensen zich af? Is er überhaupt een moment waarop je kunt zeggen dat het over is? Die vraag beantwoorden deskundigen in onze 274ste en hopelijk allerlaatste corona-update.

Vandaag wordt de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer afgeschaft. Ook testen voor toegang is niet meer nodig bij grote binnenevenementen en het thuiswerkadvies verdwijnt. Het waren - los van de basismaatregelen - de laatste restjes van de coronamaatregelen waar we ruim twee jaar mee te maken hadden.

Maar dat de maatregelen verdwijnen, betekent niet dat het coronavirus weg is. De situatie in de ziekenhuizen is dan wel gestabiliseerd en het aantal besmettingen daalt, maar is nog steeds hoog. Afgelopen week werden er 313.318 besmettingen vastgesteld.

"Corona blijft gewoon en zal eigenlijk nooit weggaan", zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Of het klaar is of niet is dus een definitiekwestie. Voor ons zal het nooit klaar zijn, want we verwachten niet dat het virus verdwijnt. We blijven het daarom in de gaten houden. Dat is onze taak."

Laatste
Lees ook:
Laatste coronamaatregelen verdwijnen morgen, ziekenhuiscijfers stabiliseren

Wat dus wel verdwijnt zijn de maatregelen, maar als het aan viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC ligt, houden we ook daar een slag om de arm. "Ik zou het heel goed vinden als we het testen zeker tot en met de winter erin houden. Het is relatief makkelijk en laagdrempelig en ook zo ingeburgerd. Ik vind het een goede maatregel om te houden."

Wat komt erin het najaar?

De blik van virologen en andere deskundigen is vooral gericht op het najaar. "Als het weer oplaait dan is het het meest logisch dat dat in het najaar gebeurt", zegt de woordvoerder van het RIVM.

Dan is het de vraag hoe het virus zich ontwikkelt. "We willen natuurlijk allemaal dat het een gewone winterverkoudheid is. Maar dat moeten we echt nog gaan zien", vertelt Koopmans. "Het kan best zijn dat we nog een golf extra krijgen, dat er een nieuwe variant komt."

In dat laatste geval zijn we nog helemaal niet 'klaar' met corona. "Dat is ook waarom we in een soort waakvlam-stand moeten, waarmee je snel kunt ingrijpen als het weer toeneemt."

Antwoord op coronavragen

De afgelopen twee jaar hebben we 273 coronavragen van lezers beantwoord in onze corona-updates. Die lees je hier terug.

Waar het in Nederland relatief goed gaat met de situatie in de ziekenhuizen, kan dat voor veel andere delen in de wereld niet gezegd worden. Er zijn nog steeds veel landen in met name Afrika waar de vaccinatiegraad laag is en er nog steeds veel mensen doodgaan door corona. Ook in China  zijn weinig mensen goed ingeënt en daar worden recordcijfers gehaald.

'Help
Lees ook:
'Help arme landen vaccineren, anders zitten ook wij met langere pandemie'

Wat ook meespeelt, is dat het in landen op het zuidelijk halfrond nu winter is. "Daar gaat het virus nu weer hard rond en ontwikkelt het zich en uiteindelijk komt dat ook weer naar ons", zegt de woordvoerder van het RIVM.

Nog steeds pandemie

Dus heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het stempel 'pandemie' nog niet van de crisis gehaald. De vraag is wanneer en óf dit zal gebeuren.

Deskundigen schetsten eerder al een scenario waarin de pandemie waarschijnlijk overgaat in een endemie. Daar leggen we in onderstaande video uit:

Komen we ooit van het coronavirus af? Dit zijn drie scenario's

03:27
Deskundigen voorspellen dat corona uiteindelijk endemisch wordt. In deze video leggen we uit wat dat betekent.

De conclusie: de vlag kan misschien uit omdat we (voorlopig) van de maatregelen af zijn, maar corona... dat is iets waar we misschien wel nooit meer helemaal van af komen. En in welke vorm het terugkeert, dat weten we niet. Dus helaas is ook niet te zeggen of er in de toekomst weer nieuwe maatregelen volgen.

Wordt (waarschijnlijk in het najaar) vervolgd.