Ga naar de inhoud
Tweede pakket

Nieuwe EU-steun voor Oekraïne: 450 miljoen beschikbaar gesteld voor wapens

Oekraïense soldaten in Mykolaiv in het zuiden van het land. Beeld © AFP

Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn het in Brussel eens geworden over een tweede militair steunpakket voor Oekraïne. Het gaat om een steunpakket ter waarde van 500 miljoen euro, dat gefinancierd wordt vanuit de Europese Vredesfaciliteit.

Van het extra bedrag is opnieuw 450 miljoen euro bestemd voor wapentuig en munitie. De rest gaat naar 'niet dodelijke' materialen als helmen, scherfvesten en EHBO-trommels.

EU-landen die Oekraïne willen helpen zich tegen Rusland te verdedigen, kunnen wapenleveranties declareren bij het fonds. De zogeheten 'vredesfaciliteit' wordt gevuld met bijdragen van de lidstaten, die dus zullen moeten bijleggen om het fonds uit te breiden.

EU-landen
Lees ook:
EU-landen gaan defensiekrachten bundelen in nieuwe strategie

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zegt het akkoord te 'verwelkomen'. "De ongekende Russische agressie heeft enorme impact op de Europese veiligheid. Dit vereist dat we snel handelen. Oekraïne verdient onze maximale steun."

Het akkoord volgt minder dan een maand nadat een eerste steunpakket van 500 miljoen werd goedgekeurd.

Bekijk ook: De slag om Marioepol: wat moeten Russen met gebombardeerde stad?

03:36
Marioepol wordt constant gebombardeerd door de Russen en zwaar verdedigd door extreme Oekraïense militanten. Waarom is juist Marioepol zo essentieel in de strijd tussen Rusland en Oekraïne?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore