Ga naar de inhoud
Problemen door coronacrisis

Veelbesproken circusolifant Buba is verkocht aan Hongaars dierenpark

Archieffoto uit 2020 van olifant Buba en haar verzorger. Beeld © ANP / Marcel van den Bergh

Circusolifant Buba is naar een dierenpark in Hongarije verhuisd. Dat bevestigt de circusfamilie Freiwald. De familie kon het dier naar eigen zeggen niet meer goed onderhouden. Olifant Buba werd bekend toen de Tweede Kamer in 2020 besloot dat ze, ondanks het in 2015 ingevoerde verbod op wilde dieren in circussen, bij de circusfamilie mocht blijven.

De familie zou gehecht zijn aan het dier en goed voor haar zorgen, maar dat lukt dus niet meer. De familie Freiwald kwam in de problemen door de coronamaatregelen. "De twee onzekere coronajaren hebben roet in het eten gegooid en de koers onverwacht gewijzigd. Nu er geen voorstellingen gegeven kunnen worden, blijven inkomsten uit."

Verhuisd naar een olifantenpark

Daarom is Buba 'na een gedegen voorbereiding' overgeplaatst naar een park in Hongarije, Kimba Elefánt Park. "Geen circus, wel een heleboel mensen met een circusachtergrond en volop ervaring in de omgang met olifanten", laat de woordvoerder van de familie weten. "Regelmatig reist Lutz Freiwald af naar Hongarije om daar te monitoren hoe Buba zich gedraagt."

Olifant
Lees ook:
Olifant Buba mag bij circusfamilie in Nederland blijven: 'Janken van blijdschap'

De familie vond het besluit om Buba te laten gaan 'ontzettend moeilijk', maar het biedt 'wel een stuk zekerheid' voor het dier.

'Geen fatsoenlijk olifantenleven'

Maar er klinkt ook kritiek. De dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights kreeg vorige week al lucht van de verhuizing van Buba. De organisatie vreest dat de olifant in Hongarije geen fatsoenlijk olifantenleven kan leiden. 

"Het is onacceptabel dat een olifant in Nederland na jaren eindelijk bevrijd wordt uit haar circusbestaan om vervolgens verpatst te worden aan een nieuw veredeld circus", zegt Animal Rights.

De Partij voor de Dieren heeft inmiddels vragen gesteld en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zoekt de kwestie uit.

'Geen echte circuskunstjes'

Een van de initiatiefnemers van het park in Hongarije, René Casselly senior, laat weten dat Buba prima te pas was toen ze arriveerde. "Goed verzorgd en doorvoed", zegt Casselly.

Hij laat weten dat Buba in het Hongaarse park geen echte circuskunstjes hoeft te doen, maar dat parkbezoekers haar wel kunnen bezichtigen en dat alle dieren 'wel beweging en afwisseling' moeten hebben, wat dan aardig is voor belangstellenden om te zien. En publiek kan bijvoorbeeld ook wortels voeren.

Stroperij
Lees ook:
Stroperij dwingt olifanten tot evolutie: steeds meer vrouwtjes zonder slagtanden