Ga naar de inhoud
20.000 gastgezinnen

Binnenkort 1250 Oekraïners per dag naar gastgezin Takecarebnb

Oekraïense vluchtelingen komen met de bus aan. Beeld © ANP

Vanaf medio volgende week kunnen 1250 Oekraïense vluchtelingen per dag worden geplaatst in Nederlandse gastgezinnen. Dat verwacht directeur Robert Zaal van Takecarebnb, de organisatie die in samenwerking met onder meer het Rode Kruis de langdurige opvang van vluchtelingen in gastgezinnen regelt.

Vanaf eind deze week zijn de eerste Nederlandse gastgezinnen klaar om Oekraïense vluchtelingen op te vangen, aldus Zaal. Dat gaat in samenspraak met gemeenten. Het plaatsen zal langzaam beginnen, legt Zaal uit, "omdat we eerst even moeten kijken of alles goed werkt. Er zullen altijd zaken zijn waarvan blijkt dat die handiger kunnen."

Gevluchte
Lees ook:
Gevluchte Oekraïners opvangen in huis: eerst denken, dan doen

Als de koppeling tussen vluchtelingen die vanuit de gemeenten worden doorgestuurd en de gastgezinnen goed gaat, staan naar verwachting in de dagen daarna dagelijks zo'n vijfhonderd gezinnen klaar om iemand in huis te nemen. Een gastgezin kan gemiddeld 2,5 vluchteling tijdelijk opvangen, aldus Zaal.

20.000 potentiële gastgezinnen staan klaar

Zo'n 30.000 mensen hebben zich al bij de organisatie gemeld omdat ze onderdak willen bieden aan gevluchte Oekraïners. Per dag melden zich ongeveer vierhonderd nieuwe potentiële gastgezinnen.

Takecarebnb belt deze mensen om uit te leggen wat er bij het opvangen van vluchtelingen komt kijken en wat de eisen zijn die aan de opvang worden gesteld. Na die eerste screening haakt ongeveer een derde van de mensen af, zegt Zaal. "Bijvoorbeeld omdat ze toch geen aparte ruimte met een deur beschikbaar hebben, zoals we wel eisen. Of omdat ze beseffen dat het toch best een opgave is."

Momenteel staan er dus 20.000 potentiële gastgezinnen klaar. Zij moeten eerst een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen, pas daarna mogen ze daadwerkelijk mensen in huis nemen. De eerste mensen hebben dat eind deze week naar verwachting geregeld.

Overweeg jij om gastgezin te worden?

Organisatie Takecarebnb waarschuwt: bij het in huis nemen van vluchtelingen komt veel kijken. Dit zijn enkele aandachtspunten:

  • Doe de opvang niet alleen. Beter is een kring met vrienden, buren en familie te vormen. "Zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol."
  • Bied de gast privacy, een ruimte waar hij of zij zich kan terugtrekken.
  • Gastgezinnen moeten zich realiseren dat gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig kunnen zijn, dus: 'wees tolerant'. 
  • Maak duidelijke afspraken over praktische zaken zoals eten, douchen en de sleutel.
  • Schroom niet om wederdiensten te vragen, zoals koken of oppassen. "Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen."

Meer informatie? Takecarebnb heeft 10 tips.

Drie maanden

Mensen wordt verteld dat ze hun ruimte minimaal twee weken beschikbaar moeten kunnen stellen en in principe drie maanden. "Het is goed als er ook een duidelijk eindpunt is."

Momenteel verblijven ongeveer 12.600 Oekraïense vluchtelingen op noodopvangplekken van gemeenten. Het is de bedoeling dat deze mensen binnenkort terechtkunnen op plekken waar ze langer kunnen verblijven, zoals bij gastgezinnen.