Ga naar de inhoud
Dioxaan

Zijtak Twentekanaal bij Almelo vervuild met kankerverwekkende stof

Een binnenvaartschip op het Twentekanaal. Beeld © ANP

Een zijtak van het Twentekanaal bij Almelo is vervuild met dioxaan. Dioxaan is een licht ontvlambare, kankerverwekkende stof die veel wordt gebruikt als oplosmiddel.

Waterschap Vechtstromen heeft ten zuiden van het kanaal een inlaat afgesloten om te voorkomen dat het vervuilde water zich verspreidt. Rijkswaterstaat verwacht dat er extra gespoeld gaat worden om de vervuiling te verdunnen.

'Tata
Lees ook:
'Tata Steel laat schepen bewust afval in zee dumpen'

Hoe de dioxaan in het water terecht is gekomen, is volgens Rijkswaterstaat nog niet bekend. Bij bedrijven langs de zijtak zullen monsters genomen worden om te zien of er illegaal is geloosd.

Ongevaarlijk voor mens en dier

De hoeveelheid dioxaan in het water blijft volgens het RIVM onder de grenswaarde waardoor het niet gevaarlijk is voor mens en dier, zegt Rijkswaterstaat. Langs de zijtak zit geen innamepunt voor drinkwater, dus de drinkwatervoorziening komt niet in gevaar. Inademen van dioxaan kan wel ogen, neus en keel irriteren.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: Tata Steel stoot veel meer kankerverwekkende stoffen uit dan verwacht

Dioxaan is een vluchtige stof die zich heel makkelijk met water vermengt. Dat maakt het onmogelijk om de vervuiling uit het water te filteren. Daarom lijkt doorspoelen van de zijtak de beste oplossing. Rijkswaterstaat en het waterschap overleggen vandaag over de situatie.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.