Ga naar de inhoud
Angst en schaamte

Kindertelefoon vaker gebeld over grensoverschrijdend gedrag online

Illustratief beeld. Beeld © iStock

De Kindertelefoon krijgt sinds het uitbreken van de coronapandemie vaker vragen van kinderen over sexting en ongewenst seksueel gedrag op internet. Tijdens de lockdowns verdubbelde het aantal telefoon- en chatgesprekken over sexting, het versturen van seksueel getinte berichten, foto's en video's via internet, meldt de organisatie.

Medewerkers voerden tijdens de lockdowns ook ongeveer de helft meer telefoon- en chatgesprekken over chantage met (naakt)foto's en video's dan in 2019. Gemiddeld benaderen zes kinderen per dag nu de Kindertelefoon met vragen hierover.

Kinderen geven zichzelf de schuld

Directeur Roline de Wilde zegt dat kinderen vaak zichzelf ten onrechte de schuld geven als het fout gaat. "Er is op dit onderwerp veel angst en schaamte", zegt ze.

"Iets wat begint als een onschuldige flirt op social media kan eindigen in dreiging en chantage. Het merendeel van de kinderen durft het niet met ouders te bespreken en is bang dat ze erachter komen."

Gwen
Lees ook:
Gwen werd als kind misbruikt, nu wil ze laten zien hoe grooming eruitziet

Voor kinderen is het daarom belangrijk om te weten dat ze bij hun ouders terechtkunnen, benadrukt de Kindertelefoon. Ook is het volgens de hulplijn goed om te praten over respectvol omgaan met foto's van iemand anders. "Want de verspreiders zijn verantwoordelijk, niet de slachtoffers."

'Je lijf is van jou'

Dat de Kindertelefoon nu met deze cijfers komt, heeft te maken met de start van de zogenoemde Week van de Lentekriebels op veel scholen. Kinderen leren in die week over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. Het thema is dit jaar 'Je lijf is van jou'.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.