Nog veel onzeker

'In afwachting van studiefinanciering veel minder inschrijvingen hbo'

21 maart 2022 05:48 Aangepast: 21 maart 2022 09:53
Een collegezaal, ter illustratie. Beeld © APN

Er lijken fors minder inschrijvingen voor het aankomende studiejaar binnen te komen bij hogescholen. Zo is er vooralsnog 10 procent minder animo voor lerarenopleidingen en 5 procent minder voor hbo-opleidingen in de zorg. De reden? Onzekerheid over de studiefinanciering.

Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Hogescholen, schrijft Trouw vandaag. Voorzitter van de hogescholenkoepel, Maurice Limmen, vertelt aan de krant 'dat je wel vaker fluctuaties ziet' maar 'je dit niet wilt'.

Vitale beroepen

Hij vreest vooral dat er hierdoor over een paar jaar personeelstekorten ontstaan in vitale beroepen als de zorg en het onderwijs. De lichting studenten die dit jaar begint, is in 2026 in principe afgestudeerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer studenten met studieschuld, gemiddelde schuld blijft gelijk

Volgens de krant zijn toekomstige studenten vooral afwachtend vanwege de onzekerheid over de studiefinanciering. Het huidige leenstelsel wordt per 2023-2024 afgeschaft maar het is nog onduidelijk wat er voor in de plaats komt.

Het wachten is op een brief van onderwijsminister Robert Dijkgraaf die 'op korte termijn' moet komen.

'Snel duidelijkheid'

Limmen verwacht dat veel jongeren in de tussentijd kiezen voor bijvoorbeeld een jaar naar het buitenland. "We roepen de politiek op om snel duidelijkheid te geven rond de basisbeurs. Mensen moeten niet verder worden gestimuleerd om uit te stellen", zegt hij tegen de krant.

Universiteiten hebben tot nu toe nog geen verschil gemerkt in het aantal inschrijvingen, meldt Koepel Universiteiten Nederland aan de krant. Ook voor de hogescholen is de deadline nog niet verstreken. "Het kan de komende maanden nog alle kanten op", zegt Limmen.

Bekijk ook: leenstelsel-studenten willen compensatie

Het nieuwe kabinet wil het leenstelsel terugdraaien: studenten kunnen eenmalig 1000 euro krijgen. En dat is veel te weinig, zeggen studenten, die demonstreerden tegen de plannen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore