Ga naar de inhoud
'Geen oprechte waardering'

Steeds meer mantelzorgers krijgen géén vergoeding van gemeente

Ter illustratie. Beeld © ANP

In steeds meer gemeenten krijgen mantelzorgers geen vergoeding meer voor hun werkzaamheden. In plaatsen waar dit nog wel het geval is, gaat het vaker om een cadeaubon dan om een geldbedrag. De gemiddelde waarde daarvan? 61 euro. Per jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL, een vereniging die opkomt voor mensen die voor een naaste zorgen. 

Tot 2015, toen de beloning van mantelzorgers werd overgeheveld naar gemeenten, kregen mantelzorgers 200 euro per jaar. Inmiddels krijgen mantelzorgers in 10 procent van alle Nederlandse gemeenten helemaal geen beloning meer.

Een bloemetje

Een derde van de gemeenten keert een geldbedrag uit: gemiddeld 114 euro per jaar. De helft van alle gemeenten geeft een cadeaubon ter waarde van gemiddeld 61 euro. 7 procent van de gemeenten geeft een bloemetje of pakket met lokale producten ter waarde van gemiddeld 20 euro.

Mantelzorg:
Lees ook:
Mantelzorg: in de ene gemeente krijg je niets, in de andere 300 euro

In 2019 bleek al dat er grote verschillen waren tussen gemeenten als het ging om de beloning van mantelzorgers. De belangenorganisatie sprak toen al van een groeiend probleem.

'Geen warm gevoel'

Liesbeth Hoogendijk, directeur MantelzorgNL, vindt dat de 'stapsgewijze vermindering' van het geldbedrag mantelzorgers 'geen warm gevoel of oprechte waardering' geeft.

Zij vindt dat er meer geld naar mantelzorgers moet. "Het zou goed zijn als de oprechte waardering voorop staat en de beschikbare budgetten hiervoor volledig en door gemeenten eenduidig gebruikt worden."

Mart
Lees ook:
Mart en Tiny verhuizen naar een huis in de tuin voor als ze ooit mantelzorg nodig hebben